Aliminyum silkat florürün sarı, sarı - yeşil, kahverengi, mavi, kırmızı ve pembe renklerinin ismidir; topaz. 2000 yıldır insanoğlu tarafından bilinen ve tarihte kutsal şehir Kudüs'ün on iki kapısını süsleyen topazın eski kültürler için koruyucu gücü olduğuna inanılmıştır. Eski Romalılar ise bu taşı Jüpiter'e adamış ve ondan barış ve huzur beklemişlerdir.
Doğu uygarlıklarından doğan mistisizmde ise topazın sakinleştirici, organizmayı yavaşlatan, sinir ve korkudan uzaklaştıran, zehirden ve ölümden koruyan güçleri olduğu varsayılır. Rusya, Brezilya, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Burma, Sri Lanka ve Pakistan dünyanın en büyük topaz ihracatcılarıdır.
Doğanın ışıkla buluşmasının kanıtıdır opal. Gökkuşağının tüm renklerini bünyesinde saklar bu 'çöl' taşı. Avustralya'nın kuru ve ıssız çöllerinin yerlisi Aborjin halkı bu taşa ulvi anlamlar yüklemiştir. Aborjinlere göre yaratıcı dünyaya bir gökkuşağı ile inmiş ve bastığı yerlerdeki taşlar gökkuşağı gibi renklenip hayat kazanmışlardır. İşte opalin doğumu böyle olmuştur.
Opaldeki renkler aslında yabancı elementler sayesinde ortaya çıkar. Bu sebeple opalin renk yelpazesi sınırsızdır. Siyah opal, beyaz opal, sütsü veya kristal opal, ateş ooali bu çeşitliliğe örnektir. Opal ismi eski Yunandan 'opallius' (renk değiştiren) kelimesinden gelir. Romalılarda bu taşa 'opalus' demekteydi.
Ünlü Romalı yazar Pliny opalden; 'diğer taşların en güzel renk ve özelliklerini bünyesinde bulunduran, almandinin canlılığını, ametistin mor ışıltısını, topazın altın sarısını, safirin derin mavisini görebileceğiniz bir mucizedir.'
Yorumlar
Ne taşlar varmış cidden
İnsanı büyülüyor
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız