Aralık 24, 2024

Marmaris Milli Parkı – Muğla

Mart 1996’da milli park olmuştur.

Milli park dahilinde deniz, orman, tatlı su kaynakları ve step alanları bulunur. Parkın en yüksek kısmı 1000 metre yükseklikteki Balan Dağıdır. Dolinler, tombolo, mağaralar, dereler, delta ağızları farklı bir görünüm katar.

*Dolin; karst yapılaşması ile oluşan kapalı veya yarı açık çukurlardır.

*Tombolo; kıyıya yakın ada ile kıyı arasındaki boşluk dalgaların taşıdığı malzeme ile zamanla dolması sonucu oluşur ve ada ile kara bağlanır.(Yalancıboğaz-700 metre uzunluğundadır.)

Geniş park alanı içinde Marmaris merkez, İçmeler, Armutalan, Nimara Yarımadası, Turunç, Yalancıboğaz, Günnücek, Kumlubük ve Aksaz bulunur.

Park alanında Amos (Hisarönü) harabeleri içinde tapınak, antik tiyatro, sur duvarları  ve heykeller görülebilir. Ayrıca Cennet (Nimara) Adası, Marmaris Kalesi, Antik Physkos kenti, Antik Karia bölgesi kalıntıları ve Gavur Sancağı da gezilebilir.

Marmaris Milli Parkı – Muğla

Bitki türü olarak 724 tür tespit edilmiştir. 64 tanesi endemiktir.

Ağaç türleri  kızılçam, servi, meşe, kızılağaç, çınar,  sandal, sakız ağacı, zeytin ağacı, zakkum ve tespih ağacıdır ama bölgeye özgü Anadolu Sığla Ağacı önemli bir değerdir.

Hayvan türleri arasında yaban keçisi, yaban domuzu, ayı, sincap, porsuk ve gelincik bulunur.

Kuş türleri içinde kınalı keklik, atmaca, kartal, doğan, martı, kerkenez görülebilir.

Parkta doğa yürüyüşü, bisiklet, paintball, doğal yaşamı gözlem turları, fotoğrafçılık, balıkçılık, dalış turları, kampçılık yapılabilir.

Kaynaklar:

*https://www.tarimorman.gov.tr/DKMP/Belgeler/dkmp%20resmi%20istatistik/kutuphane/58.pdf

*https://turkiyeturizmansiklopedisi.com/marmaris-milli-parki

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun