Masumiyet, herhangi bir suç veya yanlış davranışla ilgili olarak suçluluk duygusunun olmamasıdır. Hukuki bağlamda masumiyet, bir bireyin bir suçla ilgili olarak hukuki suçluluğunun bulunmamasıdır. Diğer bağlamlarda, deneyim eksikliğidir.
Masumiyet, sosyal akranlara göreceli bir bakış açısından veya daha yaygın bir normatif ölçekle mutlak bir karşılaştırma yoluyla daha az deneyim anlamına gelebilir. Cehaletin aksine, masumiyet genellikle olumlu bir terim olarak görülüyor, iyimser bir dünya görüşünü ifade ediyor, bilhassa, bilgi eksikliğinin yanlış yapma eksikliğinden kaynaklandığı, oysa daha fazla bilginin yanlış yapmaktan geldiği bir durum. Bu çağrışım, 'masum'u 'bilmemek' anlamına gelen (Latince noscere (Bilmek, öğrenmek)) açıklayan popüler bir yanlış etimoloji ile bağlantılı olabilir. Gerçek etimoloji, genel olumsuzluk ön ekinden ve Latince nocere'den 'zarar vermek'tir.
Eylemlerinin doğasını anlamak için zihinsel kapasiteye sahip olmayan insanlar, davranışlarına bakılmaksızın masum olarak kabul edilebilirler. Bu anlamdan, masum kelimesini akıl yaşının altındaki bir çocuğa ya da ciddi zihinsel engelli her yaştan bir kişiye atıfta bulunmak için bir isim olarak kullanmak gelir.
Bununla birlikte, "masumiyet" kelimesi, çocukluk masumiyetini yetişkinler tarafından yaratılan ve kontrol edilen bir kavram olarak tanımlamak için kullanılır. Jean-Jacques Rousseau'nun 'çocukluğu, çocukların' bilmediği 've toplumda yetkin insanlar olabilmek için akıl çağına gelmeleri gereken bir masumiyet dönemi olarak tanımladığı gibi. Bununla birlikte, teknoloji ilerledikçe durum artık böyle değil, bu çağdaş dünyadaki çocuklara, bazı alanlarda yetişkinlerden daha bilgili göründükleri 'dijital yerliler' olarak anıldıkları bir platform sağladı.
Bazı durumlarda, "masumiyet" terimi aşağılayıcı bir anlama sahiptir, burada varsayılan bir deneyim düzeyi ortak söylemi veya başka, farklı, sosyal deneyime giriş için temel nitelikleri dikte eder. Deneyim, bir kişinin bakış açısını belirlemede temel bir faktör olduğundan, masumiyet genellikle saflığı veya kişisel deneyim eksikliğini ima etmek için de kullanılır.
Masumiyet Karinesi
Suç kesinleşmediği sürece kimsenin hükümlü sıfatıyla değerlendirilemeyeceğini ifade eden, temel hukuk doktrinidir. Evrensel hukuk kurallarına göre, bir kişinin masum olduğunun kanıtlanmasına gerek yoktur; kişinin suçluluğunun kanıtlanamamış olması yeterlidir.
Bir başka ifade ile, bir suçu işlediği iddia edilen kişi (şüpheli), suçlu olduğu yasalara uygun olarak kanıtlanmadıkça masum (suçsuz) sayılır.
Bunu hepimiz biliyoruz çünkü sosyal medyada milyonlarca avukat, hakim, savcı, hukukçu (!) var. Hepsi yargı dağıtıyor kendince. Birini 'suçlu veya suçsuz' diye yaftalamadan önce masumiyet karinesini bir öğrenelim istedim.
Son olarak, masumiyet karinesi evrensel bir yargı doktrini olup; İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nde yer almaktadır ve kökeni Eski Roma'ya kadar dayanmaktadır.
kaynak: https://en.wikipedia.org/wiki/Innocence#:~:text=Innocence%20is%20a%20lack%20of,with%20respect%20to%20a%20crime. https://tr.wikipedia.org/wiki/Masumiyet_karinesi http://www.cezahukukubilinci.org/cocuklar-icin-siyasi-haklar-masumiyet-karinesi/#:~:text=Bir%20su%C3%A7u%20i%C5%9Fledi%C4%9Fi%20iddia%20edilen,say%C4%B1lmayan%20eylemlerinden%20%C3%B6t%C3%BCr%C3%BC%20mahkum%20edilemez.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız