Ekim 23, 2024

Mobilya isimlerinin kökeni

Dilimizde mobilya isimlerinin çoğu Fransızca ve İtalyancadan alınmıştır.
Mobilya: Fransızca mobilier kelimesinden gelir. Taşınabilir eşya anlamındadır. Mobilis hareket eden demektir. Bu kelime ilk olarak 1892 yılı Istılahat Lugati adlı eserde geçer.
Baza: Fransızca ve İtalyancada base kelimesi temel, taban, altlık anlamlarındadır.
Gardırop: Fransızcada garderobe giysilerin korunduğu dolap anlamındadır. Robe giysi, gard korumak demektir. Bu kelime ilk olarak 1924 yılı Yeni Türkçe Lugat (Mehmet Bahaettin) eserinde geçer.
Karyola: Venedik dilinde cariola kelimesinden gelir. Küçük araba veya portatif yatak anlamındadır. Karyola kelimesine ilk olarak 1872 yılı Osmanlı modernleşmelerinin meseleleri ( Namak Kemal) eserinde rastlanır.
Komodin: Venedik dilinde comodin, Latincede commodus kelimeleri yüksekliği az olan dolap demektir. Komodin kelimesi ilk olarak 1930 yılı Yeni Türk Lügatı (İbrahim Alaattin) adlı eserde geçer.
Kanepe: Fransızca canape yaslanılan yatak anlamındadır. Bu kelime ilk olarak 1876 yılı Ahmet Vefik Paşa, Lugat-ı Osmani eserinde geçer.

Mobilya isimlerinin kökeni

Masa: İtalyanca mensa kelimesinden alınmış olabilir.
Ranza: Venedik dilinde rancio gemi tayfa yatağı anlamındadır.
Sehpa: Farsça sihpay yani üçayak kelimesinden gelir. Se üç, pa ayak demektir.
Sandalye: Arapça sandal-sandali kelimesinden veya Latince sedile kelimesinden türemiş olabilir. İkisi de bir kişilik oturma eşyası anlamındadır. Bu kelimeye ilk olarak 1300'lerin sonunda yazılmış olan Kıssa-i Yusuf adlı eserde rastlanır.
Şifonyer: Fransızcada chiffoniere kelimesinden gelir. Çekmeceli giysi dolabıdır. Chiffon bez anlamındadır.
Tabure: Fransizca tabouret kelimesinden gelir. Küçük oturma eşyası anlamındadır. Fransızcada tabour ve Arapçada tabl davul anlamına gelir. Tabure kelimesi ilk olarak 1930 yılı Yeni Türk Lügatı (İbrahim Alaattin) adlı eserde geçer.
Vestiyer: Fransızcada vestiaire kelimesinden gelir. Giysi koyma yeri anlamındadır. Vestis gömlek demektir. İlk olarak 1924 yılı Yeni Türkçe Lugat (Mehmet Bahaettin) eserinde rastlanır.

Yorumlar

  • Kaynak: Türkçe Etimoloji Sözlüğü

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun