Bir toplumun nüfusunun dengeli olması, o toplumun geleceği için son derece önemlidir. Buradaki dengeden kastettiğim ise, yaşlı nüfus ve genç nüfus arasındaki orandır. İsteren şey, ideal olan şey, genç nüfusun yaşlı nüfusdan her zaman daha fazla olmasıdır. Çünkü yaşlı nüfus, çalışıp kendi yaşadığı topluma hizmet ettikten sonra doğal olarak bir köşeye çekilmeyi ve hayatını yaşamayı bekler. Ki olması gereken de budur zaten.
Ancak üretmeden, çalışmadan ve sadece devletten aldığı maaşla geçinen yaşlı bir nüfus, devlet için aslında son derece büyük bir ekonomik yük oluşturmaktadır ne yazık ki. Ve bu nüfusa bakılması için gençlerin de belli bir sayıda olması gerekir ki yaşlılara bakabilsinler, devlet bu konuda zorlanmasın.
Ancak gerilen son noktada, modernleşme ile insanların üreme seçimlerinde değişimler olması ve insanların modernleştikçe, eğitim seviyelerinin arttıkça daha az çocuk yapmak istemeleri ve modern toplumlarda insan ömrünün uzaması hem yaşlı nüfusun artmasına hem de genç nüfusun azalmasına sebep oluyor. Modernleşmenin bu etkisi ise devletler için çok büyük ve yıkıcı bir problemdir. Önlemenin ne yazık ki en etkili yolu ise göçtürür.
Yorumlar
Modernleşmenin toplumlar üzerindeki en yıkıcı etkisi olabilir
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız