Aralık 26, 2024

Munzur Vadisi Milli Parkı - Tunceli

Aralık 1971’de milli park olmuştur. Park alanındaki başta Tülin Tepe, Tepecik ve Pulur höyükleri nedeniyle ayrıca 1. derece arkeolojik sit  alanıdır.

Park alanındaki Munzur Suyu ve Mercan Deresindeki kırmızı benekli  alabalık türleri ile  çengel boynuzlu dağ keçisi ve bezuvar dağ keçisi, ur kekliği bölgeye özgüdür. Bu dağ keçileri Avrupa’da da koruma altındadır. Ur kekliğine ise dünyada başka yerde rastlanmamıştır.

Munzur Dağları 3300 metre yüksekliğe ulaşır ve zirvede buzul gölleri vardır. Mercan deresi vadisi boyunca kanyonlar, Anafatma Kaplıcası, Kırk Merdiven şelaleleri, Halbori gözeleri görülmeye değer olarak kaydedilmektedir.

Bitki örtüsü olarak oldukça zengindir. Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter İzleme Çalışması sonucu yüzde 18'i endemik olmak üzere bin 600 tür bitki çeşitliği ile flora ve fauna zenginliğinin tescillendiği belirtilmektedir. Başka bir çalışmada kaydedilen 1500 üzerinde çeşit içerisinde 43 adeti Munzur vadisi ve dağlarına özgüdür ve 227 çeşidi ise ülkemize özgü endemiktir. Örnek olarak; Munzur sarımsağı, Çan Çiçeği, Binbirdelik Otu, Munzur Kekiği, Erzincan Kirazı, Munzur Düğün Çiçeği, Dağ Çayı, Munzur Dağı Oltu Otu ve Menekşesi, Munzur Kenderi sayılabilir. 

*Fotoğraf:Munzur Gölü.jpg - Wikimedia Commons

Munzur Vadisi Milli Parkı - Tunceli

Ağaç türü olarak huş meşesi yöreye özgüdür. Ayrıca karaağaç, akağaç, kızılağaç, çınar, söğüt,  dişbudak ve ceviz ağacı da bulunur.

Hayvan türleri olarak çengel boynuzlu dağ keçisi yanı sıra boz ayı, kurt, tilki, çakal, sansar, ayı, vaşak, sincap, tavşan,  su samuru, porsuk, yaban domuzu da bulunur. Kurt, çakal, yaban domuzu ve karga harici tüm hayvanlar koruma altına alınmıştır.

Kuş türleri içinde keklik, toy, mezgelek, turna, bıldırcın, çulluk, atmaca, şahin, kaya kartalı  ve kaya güvercinleri, bazı ördek türleri ve kaz sayılabilir. Bölgede görülen küçük akbaba, sakallı akbaba ve siyah leylek nadir türlerdendir.

Bölgede ayrıca 11 kelebek türü tespit edilmiştir.

Parkın Haziran - Eylül ayları arasında ziyareti önerilmektedir.

*Fotoğraf:Munzur Dağları, Tunceli.jpg - Wikimedia Commons

Kaynaklar:

*https://tunceli.ktb.gov.tr/TR-57342/munzur-vadisi-milli-parki.html

*https://bolge15.tarimorman.gov.tr/Menu/58/Munzur-Vadisi-Milli-Parki

*http://www.tunceli.gov.tr/doga-cografya

*https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/munzur-vadisi-milli-parki-doga-turizminde-goz-dolduruyor/1635000

*https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/325431

Yorumlar

  • Gezmiş kadar oldum

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Akdağ Milli Parkı – Afyonkarahisar, Denizli
Abant Gölü Milli Parkı – Bolu
Derebucak Çamlık Mağaraları Milli Parkı – Konya
Sarıçalı Dağı Milli Parkı – Ankara

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Ayrışma

probiyotik

Darbeye Dayanaklı Kumaşlar

bubble30
Nielawore

KIŞ DÖNÜMÜ DOLUNAYI: SOĞUK AY

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun