Neden sonuç ilişkisi kurmak? Bir insanın icat edebileceği veya hayatta ulaşabileceği en basit ve temel bakış açılarından bir tanesi olabilir. Neden sonuç ilişkisi bize şunu anlatır. Kabaca, eğer bir olay oluyorsa bu bir sonuçtur ve ona neden olan bir şey olmak zorundadır. Ona neden olan bir şey ise başka bir nedenin sonucudur ve bütün olaylar aslında birbirlerine bu şekilde bağlantılıdır. Yani, nedeni X dersek, sonuca da Y diyebilirsiniz. X eşittir, Y gibi bir şeydir. Ama şöyle bir problem vardır. Hayat bu kadar basit işlememektedir.
Yani neden sonuç ilişkisi, tüm hayatı değil de onun belli bölümlerini izah edebilecek türde bir bakış açısıdır. Neden Sonuç İlişkisi Hayatın Her Alanında Kullanılamaz Çünkü Belirsizlik Denilen Bir Kavram Hayatın Pek Çok Alanında Mevcuttur Ve Bu belirsizlik denilen kavram neden sonuç ilişkisiyle izah edilemeyecek bir kavramdır ama vardır, realitede mevcuttur. Bu yüzden neden sonuç ilişkisi belirsizliğin olmayacağı sadece insan icadı olan kavramlar içerisinde kullanılması mümkün olabilen bir bakış açısıdır. Örneğin, bilimsel ilerlemeler olabilir, ekonomik gelişmeler olabilir, yani insan icadı olan kavramlar olabilir ve biliminse sadece insanlığın keşfedebildiği kısmında olabilir.
Bilimde aslında kendi içinde pek çok soru işareti ve belirsizlik barındırır. Bilimin açıklanabilmiş kısmı içerisinde neden sonuç bakış açısı kullanılabilir. Onun dışındaki her şeye belirsizlik denilen kavramın dahil edildiği ve hayatın realiteleriyle doğanın realiteleriyle daha uyumlu bir bakış açısı geliştirilip onunla bakılması gerekir. Bu biraz zordur ama ne yazık ki neden sonuç ilişkisinden bir şekilde çıkılması gerekir.
Yorumlar
Her koşul için uygulanamayan bir mantık türü
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız