Temmuz 05, 2025

Niçin Gülüyoruz?

Böyle de soru mu olur, tabii ki fıkralara, komik laflara ve olaylara gülüyoruz diyebilirsiniz. Ama araştırmalar olayın bu kadar basit olmadığını gösteriyor. Tabii sizler de haklı olabilirsiniz. Gülmek araştırmacılar tarafından yıllarca araştırıldığı kadar karmaşık olmayıp, ilkel atalarımızdan kalan, çevremize uyum ve sosyal hayatı paylaşmakla ilgili bir davranış biçimi de olabilir. 

Niçin Gülüyoruz?

Bebekler doğar doğmaz içgüdüsel olarak ağlarlar ama ancak dört hafta sonra gülümsemeye başlarlar. Anne ve babanın bundan mutluluk duyduğunu hissettikçe bebeklerin gülmeleri fazlalaşır. Gülmek bir çeşit dışa vurum gibidir. Gülerken kalp atışı hızlanır, derin nefes alınır, beyin tarafından 'endorfin' denilen kimyasallar salgılanır. Endorfin ise vücudumuzda gerginliği, ağrıyı azaltır.

Niçin Gülüyoruz?

Ancak bunun niçin böyle olduğu tam olarak bilinmiyor. Şüphesiz hepimiz güldükten sonra kendimizi daha iyi hissediyoruz. Gülerken bedendeki gerginlik, kaslardaki denetimin yitirildiği noktaya kadar azaldığından, sandalyeden düşebiliyoruz veya birçok olayda kendimizi tutamıyoruz.

Yorumlar

  • Gülmek son derece önemli bir insan için

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Uyduda Yaşayabilmek Mümkün Mü?

Uyduda Yaşayabilmek Mümkün Mü?

REM ve Beyin

REM ve Beyin

DNA'nın Gizemi

DNA'nın Gizemi

Çocukluk Travmaları ve DNA

Çocukluk Travmaları ve DNA

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Süreci Yaşamak

probiyotik

Uyduda Yaşayabilmek Mümkün Mü?

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun