Hayatınızda yaşadığınız olayları bir düşünün ya da daha büyük çapta ülkeler arası olan olayları bir düşünün. Pek çok şeyi düşündüğünüzde ve olayların nasıl başladığına baktığınızda karşımıza aslında kabaca söylemek gerekirse iki tane aşama çıkıyor. Birincisi kağıt üzerinde oluşan olaylar, ikincisi ise fiiliyatta yaşananlar. Kağıt üzerinde oluşan olayları yani teorik olarak oluşan olayları şöyle anlatabilirim. Örneğin herhangi bir olayın çıkması için ortada bir sürü sebebin olması, bunları belirtebiliyor olmamız olayın teorik olarak aslında ortaya çıkmasıyla ilgilidir.
Yani herhangi bir olay yaşanabilir ve bu olayın yaşanmasına sebep olabilecek nedenler ve olayın yaşanmasını sağlayacak güçler orada varsa bu olay teorik olarak kağıt üzerinde gerçekleşebilecek bir olaydır aslında. Bu olay, kağıt üzerinde teorik olarak gerçekleşebilecek şekilde göründüğü zaman, onu fiiliyata dökebilecek herhangi bir kıvılcım ya da bir patlama beklenebilir. Bunu ABD'nin Irak'a saldırmasını sağlayan 11 Eylül saldırıları gibi düşünebilirsiniz. 11 Eylül saldırılarından önce aslında kağıt üzerinde ABD'nin Irak'a saldırması için hemen hemen her şey kağıt üzerinde oluşmuştu.
Tefekleyici olay ise İkiz Kuleleri'nin vurulması oldu. Ya da 1. Dünya Savaşı'nı düşünün. 1. Dünya Savaşı çıkmadan önce savaşın çıkmasına sebep olabilecek tüm unsurlar, tüm sebepler oluşmuştu ve savaşı çıkartmaya tüm devletlerin gücü ve kaynakları yetiyordu. Bu kadar büyük bir savaşın çıkmasına sebep olan, fiiliyata dönüştüren olay ise Avustralya. Arşidük'ün vurulması oldu ve savaş fiiliyata dönüştü. Önce kağıt üzerinde, teoride ve sonra da fiiliyatta bazı olayları görebiliriz. Yeter ki tetikleyicisi olsun.
Yorumlar
Bir şeyin yaşanacağı kağıt üzerinde bellidir
Zor ikili
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız