Çok kıymetli ve önemli bir endüstri bitkisi olan pamuk sıcak bölgelerde yetişebilen bir bitkidir. Çalımsı ağaç şeklindedir ve dünya çağında ekim alanlarının %2,5 kadarı pamuk üretiminde kullanılır. Yani lifi ve tohumları için yaygın olarak yetiştirilen bir bitkidir. İki çenekli, kapalı tohumlu bir bitkidir. Malvaceae familyasına aittir.
Çok yıllık bir bitki olmakla birlikte günümüzde tek yıllık olarak yetiştirilir. Bu şu anlama gelmektedir, pamuk ilkbaharda ekilir, sonbaharda hasat edilir ve hasadın ardından tarla sürülür ve pamuk bitkileri yok edilir; daha sonra ilkbaharda döngü yeniden başlar, boş tarlaya tekrar pamuk ekilir.
Pamuk bitkisi sıcak iklim sever. Çin, ABD, Brezilya gibi ülkelerin yanında Türkiye de pamuk üretiminde önde gelen ülkelerden biridir. Ülkemizde pamuk üretimi çoğunlukla Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilmektedir.
Yaz aylarının sıcak ve kurak olduğu yerlerde en iyi şekilde yetiştir ancak bolca suya ihtiyacı vardır ve kendisiyle bu konuda rekabet edecek olan yabancı otlara karşı da bir o kadar hassastır. Pamuk bitkisini onlardan korumak lazım gelir.
En yaygın pamuk çeşitlerine bakacak olursak: (1)
-
Gossypium hirsutum – Upland Pamuk: Dünya çapında pamuk üretiminin %90’ını oluşturur, normal olarak yüksek mukavemete ve esnekliğe sahip olan yüksek kaliteli pamuk üretir.
-
Gossypium herbaceum – Otsu pamuk: Pakistan, Hindistan ve Afrika’nın bazı bölgelerine özgüdür.
-
Gossypium barbadense: Mısır, Sudan, ABD, Brezilya ve Peru’da yetiştirilmektedir.
-
Gossypium arboreum – Pamuk ağacı: Pakistan, Sri Lanka ve Hindistan’a özgüdür. Ancak bu tür yaygın olarak yetiştirilmez, çünkü düşük kalitede kısa lifler üretir.
Yorumlar
bence oldu! sizce?
Çok faydalı oldu, teşekkürler
Bu kadar detaylı şekilde bilmiyordum, bilgiler için teşekkür ederim.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız