Nisan 1968’de milli park olmuştur. Park alanı içinde Ayvacık Köyü, Spil Dağı, Atalanı Yaylası, Sülüklü Göl, Kibele kaya kabartmaları, Niobe Kaya Anıtı (Ağlayan Kaya), Tantales Kalesi, Manisa Kalesi kalıntıları ve kayaya oyulmuş evler, mağaralar gezilebilir.
Spil Dağı (Manisa Dağı) 1515 metre yüksekliktedir. Spil Dağının adına Kibele, Pandereos, Tantalos gibi mitolojik hikayelerde rastlanır.
Ağlayan Kaya ile ilgili anlatılan bir hikayeye göre, yörede yaşayan 14 güzel çocuk, onların güzelliklerini kıskanan Apollo ve Artemisin annesi-Leto tarafından öldürülür. Bu çocukların ardından ağlayan Niobe, kayaya dönüşür.
*Fotoğraf: Spil Dağı Zirvesi.jpg - Wikimedia Commons
Park alanının en önemli değerlerinden biri Spil lalesi diğer adıyla Manisa lalesidir. Lale devrine adını veren lalelerin bu bölgeden İstanbul’a götürüldüğü söylenir. Yüz yirmi civarı tespit edilen bitki türü arasında karanfil, sümbül, menekşe, papatya, çiğdem, şakayık, sıklamen, gelincik ve yaban gülü sayılabilir.
Ağaç türleri olarak; kızılçam, karaçam, meşe, ardıç, erguvan, sandal, ladin, funda, defne görülebilir.
Hayvan türleri arasında tavşan, kirpi, kurt, çakal, sansar, porsuk, domuz, tilki, sincap, gelincik, keklik, sığırcık, çulluk, doğan, atmaca, akbaba ve kartal sayılabilir. Bazı hayvan türlerinin nesli tükenmek üzeredir.
*Fotoğraf: Spil Dağı ve Niobe Ağlayan Kaya Çevresi - Nisan 2014 - panoramio (1).jpg - Wikimedia Commons
Kaynaklar:
*http://www.manisa.gov.tr/efsanevi-bir-doga
*https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/manisa/gezilecekyer/spl-dagi--mll-parki
*https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/198827
Yorumlar
Çok güzelmiş
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız