Ekim 04, 2024

Su Kirliliği ve Su Kaynakları (III) - Friendz10

Mesela Çin’de ülkenin yaklaşık yarısı kuraklık sebebiyle temiz içme suyuna ulaşmakta zorlanıyor. Ülkedeki göller ve su kaynakları kirlenmiş durumda. İçme suyu sağlayan nehirlerin % 47’si kullanılabilir durumdayken % 53′ü kirlenmiştir. Her yıl kentlerden gelen ve sadece % 10′u arıtılmış olan lağım nehirlere ve göllere akıtılıyor. Sadece sorun bu bölgede değil Hindistan’da Ganj nehri de hızla kirlenmektedir. Kıyılarında 90 milyon insan yaşayan Nil Nehri sulama ve enerji üretimi amaçlı aşırı kullanım sebebiyle Mısır da kuraklığa doğru sürükleniyor. Orta Asya da büyük tehlike altında olan yerlerden biri. Bu bölgede özellikle pamuk tarımı sebebiyle suyun dengesiz kullanımıyla Aral Gölü’nün büyük kısmı kurumuştur.

Su Kirliliği ve Su Kaynakları (III) - Friendz10

Fakat bugün en kritik durumda olan bölge ülkemizin de içinde bulunduğu Ortadoğu. Bu bölgede bugün dahi su büyük bir sorun halinde. Örneğin körfez ülkelerinden biri olan Kuveyt’te su ihtiyacının büyük kısmı deniz suyu arıtılarak karşılanıyor. Yine B.A.Emirlikleri’nde ülke suyunun sadece 75 milyon m3 ü yerel kaynaklardan karşılanırken 342 milyon m3 su deniz suyunun arıtılmasıyla elde ediliyor. Fakat bu da çözüm değil çünkü arıtılan deniz sularından kalan tuz artıklarının depolanması da çözüm bekleyen bir sorun durumunda. Ortadoğu’da süren gerginliğin ana sebeplerden biri de su kaynaklarının paylaşılamaması.

Su Kirliliği ve Su Kaynakları (III) - Friendz10

Uzun vadede su sıkıntısı yaşamayacak tek kıta şu an Avrupa Kıtası olarak öne çıkıyor. Avrupa kıtası hem önemli su kaynaklarına sahip hem de bu kaynakları iyi değerlendiriyor. Örneğin sadece Tuna Nehri Türkiye’nin bütün su kaynaklarından daha fazla su taşımaktadır. Ayrıca Avrupa Kıtası yeraltı suları bakımından da çok zengindir. Ve bu kaynaklar çok sıkı kanunlarla korunmaktadır. Hiçbir su kaynağından beslenmesinden daha fazla su tüketilemiyor. Akdeniz ülkelerinde ufak sıkıntılar yaşanma ihtimali olmasına rağmen kıta geneli su anlamında dünyada en iyi durumda. Susuzluğun böyle büyük bir sorun olmasında en önemli sebep doğanın aşırı tahribi ve kirletilmesi. Sadece 3.7 lt benzin 3 milyon lt içme suyunu kirletiyor. Her yıl İngiltere 10 milyon ton, ABD 7 milyon ton sanayi atığını okyanuslara boşaltıyor. Rusya’da da durum çok farklı değil Aşağı Volga nehrine her yıl 300 milyon ton katı atık, 20 trilyon lt sıvı atık boşaltılıyor. Bir diğer sorun da küresel ısınma…

Su Kirliliği ve Su Kaynakları (III) - Friendz10

Bu kötü gidişe dur demek amacıyla Dünyada birçok sivil toplum örgütü, Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler Harekete geçerek 1992 yılında Rio De Jenerio’ da düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansında 22 Martı Dünya Su Günü olarak ilan edildi.Bu alternatifsiz kaynak için bugün dünyada birçok ülke projeler geliştirmekte. Örneğin birçok ülkede su bakanlıkları kuruldu. Dünyada su ekonomisini en etkin kullanan ülkelerden biri İsrail’dir. İsrail su kaynakları bakımından risk altında olan ülkelerdendir. Örneğin Tel-Aviv şehrinde 2 milyon insanın kullandığı sular ileri düzeyde arıtıldıktan sonra çölde zemine sızdırılır. Bu sular yeraltında biriktirilir daha sonra biriktirilen yerin 500m metre uzağına açılan bir kuyu vasıtasıyla tekrar çekilir. Ve bu çekilen su içme suyuna yakın kalitede bir sudur. Bu su içme suyundan ayrı (turuncu) bir şebekeyle şehre verilir. Bu suyun bedeli normal suyun yarı fiyatıdır. İsteyen bu suyu ayrı bir sayaçtan geçirerek alır. Bu su genelde araç yıkama, tuvalet sifonları ya da bahçe sulamada kullanılır.

 

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Elmaslar

Elmaslar

Poseidon ve Mitolojisi

Poseidon ve Mitolojisi

Poseidon ve Poseidon’un Efsanesi

Poseidon ve Poseidon’un Efsanesi

Poseidon

Poseidon

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Çelişkiler

probiyotik

Elmaslar

bubble30
Nielawore

15 AYRI GÖRÜNTÜDEN OLUŞAN MOZAİK

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun