Su Kirliliği ve Su Kaynakları (VI)

Su Kaynaklarının Yeryüzünde Dağılımı (BM verilerine göre)

Kıtalar Nüfus % olarak Su Kaynakları % olarak
Kuzey Amerika 8 15
Güney Amerika 6 26
Avrupa 13 8
Afrika 13 11
Asya 60 36
Avustralya ve Adalar 1 5

Su Kirliliği ve Su Kaynakları (VI)

Su kaynakları bakımından zengin görülen bölümlerde de su kirliliği hızla artıyor. Kullanılabilir su kaynakları tükeniyor. Suyun maliyeti artıyor, nüfus artıkça da kişi başına düşen su miktarı azalıyor.16-23 Mart tarihleri arasında Kyoto’da yapılan, “3. Dünya Su Forumu”nda, “Dünya Su Değerlendirme Programı” nın başkanı Gordon Young tarafından hazırlanan “Dünya Su Gelişme Raporu”nda da benzer değerlendirmeler yer almıştır.

Su Kirliliği ve Su Kaynakları (VI)

Gordon Young sunduğu raporunda, içmesuyu olarak kullanılan, kirlenmiş akarsular ve yer altı su kaynaklarının, her gün onbinlerce insanın yaşamını tehlike altına aldığını bildirmekte ve her yıl 200 milyon insanın kirli suya bağlı hastalıklara yakalandığını ve bunların 2.2 milyonunun da hayatını kaybettiğini belirtmektedir. Günümüzde, 6 milyarlık dünya nüfüsunun yaklaşık % 20 sinin güvenli su kaynaklarından mahrum olduğunu söylemektedir. Yine bu raporda, dünya nüfusunun 9.3 milyara ulaşması beklenen 2050 yılına gelindiğinde, iklim değişiklikleri sebebiyle, 60 ülkede 7 milyar insanın su kıtlığı(susuzluk) ile karşı karşıya kalacağı belirtilmektedir.

Su Kirliliği ve Su Kaynakları (VI)

Yeryüzündeki su kaynakları, ilkel tarım, düzensiz yerleşme, çarpık sanayileşme ve altyapı yetersizliği sebebiyle, sadece ülkemizde değil, dünyanın birçok bölgesinde, etkili bir şekilde kirletiliyor, tahrip ediliyor, tüketiliyor. Dünyanın en büyük tatlı su kaynaklarından biri, Aral Gölü neredeyse tamamen kurumuş durumda. Şu anda Kazakistan , Sovyetler Birliği’nden arda kalan bu çevre felaketini, kısmen de olsa onarabilmek için, Aral Gölü’ nün küçük bir körfezine set çekerek, en azından bu kesimde küçük bir göl oluşturabilmek için, büyük projeler üretiyor. Orta Avrupa’ nın tamamına yakını Tuna Nehri’ni kirletiyor. Kıyı akiferleri, başta Kuzey Afrika, dünyanın bir çok bölgesinde tuzlandı. Su kaynaklarının tükenmesini sorun haline getiren başlıca etkenlerin başında, nüfus artışının hızla devam etmesi gelmektedir.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Greenland ve Yanlış İsimlendirme

Greenland ve Yanlış İsimlendirme

C-12 Elementi ve Fred HOYLE

C-12 Elementi ve Fred HOYLE

Sir Fred HOYLE ve Elementler

Sir Fred HOYLE ve Elementler

Sir Fred HOYLE ve Eğitimi

Sir Fred HOYLE ve Eğitimi

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Çok İhtimal

probiyotik

Greenland ve Yanlış İsimlendirme

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun