Ocak 10, 2025

Tartaria Tabletlerinden birkaç öğüt

İlgili kil tabletler Romanya'nın Alba ili Tartaria köyünde 1961 yılında bulunmuştur. Vinça-Turdaş kültürüne ait olduğu düşünülmektedir. Üç adettir ve incelendiğinde en eski yazı biçimi olabileceği sonucuna varılmıştır. Karbon yaşı tespiti yapılamamakla beraber M.Ö. 5500 yıllarında yazıldıkları tahmin edilmektedir.
Tabletler küçük boyutta (5 cm) ve ikisinin ortasında birer delik mevcut. Yuvarlak, büyük ve küçük dikdörtgen şekillerinde yapılmışlar. Üzerlerindeki yazı ve şekiller henüz tam çözümlenememiş.
Tabletlerin yanında bulunan iki heykelcik ilginç. Erkek figürünün kolları önde kapalı. Yuvarlak büyük bir başı, düz ortadan ayrılmış uzun saçları arkada bir düğüm gibi bağlanmış. İri geniş uzun bir burnu var. Gözler şiş ve kapalı. Yaklaşık 7000 yıl öncesine ait bir insan figürü...
Kadın figürünün kolları açık. Başı yuvarlak. Saçları uzun ve her iki yanda kulak hizasında iki küçük topuz yapılmış gibi görünüyor. Burun yine büyük şekillenmiş. uzun elbisesinin üzerinde çok düzgün geometrik desenler mevcut.
Ayrıca kazı alanında masa olabilecek parçalar bulunmuş. Üzerindeki semboller incelendiğinde Sümer yazı ve sembollerine benzerlik gösterdiği iddia ediliyor. İlginç olan şu ki; o dönemde henüz Sümerler yoktu ancak bu kültür Sümerleri etkilemiş olabilir.

Sonuç;
Bir dini rütüeli anımsatan izlenimler mevcut. İnanç; insanın varoluşuyla başlar. Hemen hemen bütün kalıntılarda izlerine rastlanır ve geleceğe aktarılmaya çalışılır.
Şekil, resim ve harf karışımı anlatım, düzgün geometrik desenler, erkek ve kadın figürleri...

Tabletler insanların bir kodlama sistemi ile geleceğe bilgi aktarma çabasına tanıklık ediyor. Bu çabanın gerçek amacını bir gün ilgili semboller çözülebildiğinde tam olarak anlayabileceğiz.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun