Yeryüzünde bilinen en sağlam ipliğin üreticisi olan ipekböceklerini bilir misiniz? İpekböceği tırtılları koza örerek bu kumaşı üretirler. Adeta bir mucize yaratan bu tırtıllar sadece ve sadece dut yaprağı yerler.
Tırtıllar gelişimlerini tamamladıklarında koza örerek kendilerini kozaya hapsederler. Sonra o kozadan kelebek olarak çıkar.
Nasıl mı? Okumaya devam edin.
İpekböceği yumurtaları bir yıl uyuyarak canlı kalırlar. Sonrasında kelebek olarak doğar ve ilk ağırlığının 10 bin katına çıkarlar.
Bir yıl nasıl canlı kalabiliyorlar? İpekböceği tırtılları ilkbahara kadar uyurlar. Sıcaklık, nem, karanlık gibi koşulların etkisiyle bunu başarabilirler.
İpekböceklerinin türleri vardır. Univoltin ırklar ilkbaharda yumurtlarlar ve yumurtalar diğer ilkbahara kadar beklerler. Bivoltin ırklar yumurtalar ikinci yumurtlama dönemini beklemez ve 11-12 gün kuluçkanın ardından kelebeğe dönüşürler. Bu tırtılların verdiği yumurtalar bir sonraki ilkbaharı beklerler. Hindistan gibi sıcak bölgelerde yetişen multivoltin ırklardan yılda 7-8 nesil elde edilebilir.
Yumurtadan çıkan larvalar 4 kez deri değiştirirler. Bu deri değiştirme sürecinde yaprak üzerine tutunur ve ipek gibi bir madde salgılarlar. Başlarını yukarı kaldırır ve hareketsiz olarak dururlar. Larvalar deri değiştirdikçe büyürler. İlk zamanlarda başları vücutlarına göre küçükken deri değiştirdikçe başları da büyür.
Larvalar yem yerken derileri parlak ve gergindir. Deri değiştirme sonrasında ise derileri buruşuk ve solgundur.
Erginliğe erişen tırtıl 7-9. günlerde yem yemeyi keser ve başını yukarı kaldırıp sallamaya başlar. Nemli bir sıvı salgılamaya başlar. Bu evrede sindirim kanalı boşalır ve larva kehribar rengini alır. Artık koza örmeye hazır hale gelir.
Tırtıl kendisine askı olarak kullanmak için bir dal seçer. Bu dala çıkarak iplikle dala bağlar. Salgıladığı ipeğe sarılarak kozasını örmeye başlar. Univoltin ve bivoltin ırklarda 3-4 gün, multivoltin ırklarda 2-3 gün sonra koza örme işlemi biter. Tüm bu süreç boyunca 8 çizer gibi hareketler ederek kozasını örer. Yaklaşık olarak 3-4 gün içinde bu hareketi 130bin tekrarla başarır.
Koza örme sürecinde tırtıl, 900-1500 metre uzunluğunda bir ip çıkarır. Tüm bu süreçte tırtılın çok yorgun düşmesi gerekirken ve çok zayıflamasına rağmen krizalite dönüşür.
8-14 gün süren krizalit sürecinde tırtıl, metamorfoza uğrayarak kelebeğe dönüşür. Kendi salyası sayesinde kozayı delerek dışarı çıkar. Kendi zamanının geldiğini kendisi biliyor adeta. Enteresan değil mi?
Yorumlar
Gerçekten ilginç
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız