Aralık 27, 2024

Uludağ Milli Parkı - Bursa

Eylül 1961'de milli park olmuştur.

Yüzde 70 alanı ormanlıktır. Uludağ Tepe, Zirvetepe, Çobankaya Tepesi, Kuşaklıkaya Tepesi, Bakacak Tepesi ve Fatin Tepe park alanı içindedir. Son buzul devrinden kalma buzul gölleri de mevcuttur. Uludağ tarihte Olympos, Oros Ton Kalegeron, Keşiş Dağı, Ruhban Dağı gibi isimlerle anılmıştır.

Bakacak Tepesinde Bursa'nın gözlemlenebildiği bir Seyir Terası bulunur.
Uludağ Kayak Merkezi en önemli kayak merkezimizdir.
Bölgedeki önemli maden Tungsten (wolfram)'dir (ampül, mikrodakga fırın, monitör ve televizyon yapımında, demiryolları, uçak ve gemi yapımında kullanılan bir maden). Alan içindeki  maden ocağı 1989'da kapatılılmıştır ama madencilik çalışmaları ekosisteme zarar vermiştir. 

Bursa-Uludağ fay hattı  park alanınından geçer.

 

Uludağ Milli Parkı - Bursa

Milli Parkdaki hayvan türleri arasındaki Sakallı Akbaba, Uludağ’da yaşayan endemik bir türdür. Belirlenen 159 kuş türü arasında olan kızıl akbaba, çakırkuşu, küçük kartal, bıyıklı doğan, ve gökdoğanın bölgeye özel olduğu düşünülmektedir. Paçalı baykuşun yaşadığı üç bölgeden biri burasıdır. Ayrıca yaban domuzu, tilki, çakal, kurt, yabani kedisi, sansar, oklu kirpi, porsuk, köstebek, sincap, tavşan ve ayı bulunur.

Türkiye’de yaşayan en büyük kelebek türü olan Apollo Kelebeği de yine bu bölgededir. Kestane gal arısı (katil arı) da bölgede bulunur ama kestane üretimi için zararlıdır.

Ağaç türleri olarak; kestane, kayın, göknar, meşe türlerine rastlanır. Kestane ve Uludağ Göknarı önemlidir.

Bitki türü olarak 1320 çeşit tespit edilmiştir. %33'ü Uludağ alanında endemiktir. Ancak önlem alınmasına rağmen ekolojik tehditlerde artış olduğu raporlanmıştır.

Kaynaklar:

*https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/bursa/gezilecekyer/uludag-milli-parki
*https://bolge2.tarimorman.gov.tr/Link/14/Milli-Parklarimiz
*https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/227446

Yorumlar

  • Çok güzelmiş

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun