Ekim 23, 2024

Yalanın Türleri

Yalan söylemek dendiği zaman belli başlı kafa karıştırdıkları yalanın tanımı içinde yer alabilir ve neyin yalan, neyin doğru olduğu tam olarak anlaşılmayabilir. Mesela yalan dendiği zaman pek çok insanın aklına gelebilecek en iyi ve en basit örnek, olmuş bir şeyi farklı bir şekilde anlatmak denilebilir. Peki, olmuş bir şeyi eksik anlatmak, ya da hiç anlatmamak, sessiz kalmak, bunlar yalan mıdır, değil midir? Burada yalan söylemenin amacına bakmak lazım. Yalanın amacı nedir?

Yalanın Türleri

Gerçekte yaşanmış ama bilinmesi istemeyen bir olayın gizlenmesi çabasıdır. Tabii bu benim düşündüğüm, benim uydurduğum şu anda bir tanım ama eminim pek çoğumuzun yalan tanımına uygundur. Eğer bu tanımdan bakacak olursak, yalanın amacı, siz bir olayı yanlış anlattığınızda da o amaca yönelik olur, o olayı eksik anlattığınızda da o amaca yönelik olur, o olayı hiç anlatmadığınızda da o amaca yönelik olur.

Yalanın Türleri

Yani, bilinmesini istemediğiniz gerçek, bizdenmiş olur. Dolayısıyla, yalan, her halükarda, bir olay eksik anlatılsa da yalandır, hiç anlatılmasa da yalandır. Çünkü amaç, olayın yanlış anlatılmasıyla aynadır. Bu sebepten dolayı, yalanın türleri vardır. Ve bu türler, kişinin yalan söyleyip söylemediği konusunda kafa karışıklığına sebep olabilir. Ama amaç aynı olduğu için, bir şeyi yanlış anlatmak da yalandır, eksik anlatmak da yalandır, hiç anlatmamak da yalandır. 

Yorumlar

  • Yalan yalandır

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Sınırı Aşmak

Sınırı Aşmak

Çifte Kazanç

Çifte Kazanç

Tam Olarak Hesaplayabilmek

Tam Olarak Hesaplayabilmek

Kontrolden Çıkan Durumlar

Kontrolden Çıkan Durumlar

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Sınırı Aşmak

probiyotik

Osmanlı’da Burçlar KAVS - YAY

bubble30
Nielawore

EXPLOSIONS FROM THE PAST: NGC 4051

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun