Kasım 23, 2024

ADMONT ABBEY KÜTÜPHANESİ

Avusturyalı mimar Josef Hueber tarafından tasarlanmış ve 1776 yılında inşa edilmiş olan Admont Abbey, dünyanın en eski manastır kütüphanesi, dünyadaki en geniş kitap koleksiyonuna sahip manastır kütüphanesi ve aynı zamanda 70 metre uzunluğunda, 14 metre genişliğinde ve 11 metre yüksekliğinde olması sebebiyle dünyanın en büyük manastır kütüphanesi unvanlarına sahiptir.

Geçmişte, bu kütüphane 'Dünyanın Sekizinci Harikası' olarak anılmıştır. Geniş boyutları, mimari yapısı, kitaplıkları ve sanatsal dekorasyonu, inşa edildiği günden bu yana ziyaretçilerin nefesini kesmiştir.

Mimar model olarak, Viyana'da bulunan 1726'da tamamlanan şimdiki adıyla Avusturya Ulusal Kütüphanesi'ni kullanmıştır.

İki katlı kitaplıklar, mekanın etkisini daha da vurguluyor. Yan kanatların iki iç köşe kasasının her birinin arkasına gizlenmiş, kütüphane galerilerine çıkan dört adet sarmal merdivenler vardır.

Kütüphane'de gerçeğe yakın ölçüde hazırlanmış sahte kitap sırtları (sahte kitaplar) kullanılarak açılan gizli kapılar bulunmaktadır.

Sonuç olarak, bu alanın iç tasarımı, 18. yüzyılda inşa edilen diğer manastır kütüphanelerinden büyük ölçüde özellikle renk ve aydınlatma konusunda farklıydı. Çok sayıda pencere ile yeterli parlaklık sağlanmıştır.

Admont'taki kitaplıklar, daha önceki kütüphanelerde olduğu gibi kahverengi tonlarda değil, zarif altın süslemelerle beyaza boyanmıştır. Bu, Rokoko zevkiyle tutarlı olmakla birlikte, dönemin entelektüel bakış açısını yani Aydınlanma Çağı'nı da yansıtmaktadır.

Beyaz, kırmızı ve gri mermerden yapılmış 7.000'den fazla eşkenar dörtgen şeklindeki karo, tüm kitaplık boyunca tekrar eden bir geometrik desen oluşturmak için dikkatlice döşenmiştir ve bu Aydınlanma Çağı'nın ruhu kütüphanede tutulan kitapların seçiminden içindeki sanat eserlerine kadar her şeyde kendini göstermektedir.

Kütüphanede yaklaşık 70.000 cilt antik kitap ve 1.400'den fazla el yazması eser bulunmaktadır. Ve ayrıca freskler ve heykellere de ev sahipliği yapmaktadır.

DEVAMI İÇİN TIKLA!

Yorumlar

  • tıkla!

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun