1933’ten başlayarak tam 1979’a kadar tüm liselerde zorunlu bir ders olarak okutulan ve kitabını Ali Yar Bey’in yazdığı kozmografya, Atatürk’ün bu ülkeye kazandırdığı en kıymetli değerlerden birisiydi.
Kopernik, Galileo’dan gezegenler, uzay, kara delik hakkında her şeyi ele alan bu ders, okutulması zorunluyken 1979’dan sonra müfredattan kaldırılmıştır. Hem siyasi hem askeri bir karakter olup hem de bilime bu denli önem veren Atatürk, bilimin içinde yetişen nesiller yetiştirilmesi için elinden geleni yapmıştı.
Yeni kurulan Cumhuriyet'in eğitimli nesiller yetiştirmesi için Atatürk, verdiği talimatlarla yazılan "Kozmografya" kitabını tüm liselere zorunlu kılarak Türkiye'nin ilk astronomi kitabının yazımına da öncülük etti.
Ülkenin tek kurtuluşunun bilime dayalı eğitim ve öğretim olduğu öngörüsüne sahip olan Ulu Önder Atatürk, bağımsızlık mücadelesinden sonra kurduğu Cumhuriyet’i daha da ileriye taşımak amacıyla talimatları doğrultusunda hazırlanan kitaplarla eğitim seviyesini yükseltmeye gayret etti.
Savaş sonrası fakirlik, hastalık ve cehaletle mücadele eden ülkede diğer yandan bilim ve sanatla Cumhuriyet inşa ediliyordu. Yeni eğitim modeli benimseniyor, yurt dışına eğitim için öğrenciler gönderiliyor ve örnek bir ülke yaratılıyordu.
DEVAMI İÇİN TIKLAYIN.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız