Bundan tam 96 yıl önce 10 Haziran 1927 tarihinde Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle düzenlenen Gazi Koşusu halen her yıl düzenlenmektedir. Gazi Koşusu'nun en önemli özellikleri; üç yaş ve üzeri safkan İngiliz taylarının yarış hayatlarında yalnız bir kere koşabilmeleri, koşuyu kazanan safkanın yılın en başarılı atı unvanına da sahip olması ve yarışçılık tarihinde saygın bir yer edinmesidir. Bu koşuda koşmak bile bir şeref olarak görülmektedir.
Görselde Ali Muhiddin Hacıbekir'in sahibi olduğu Neriman adlı kısrağın 1927 yılında kazandığı Gazi Koşusu'nu izleyen Atatürk ile İsmet İnönü'yü görebilirsiniz.
Anadolu'da at yarışlarının tarihi 1864 yılına kadar inmektedir ancak bu yarışlar süreklilik kazanmamıştır. Kurtuluş Savaşı ile de işe yarar atların çoğu işgalciler tarafından götürüldüğü için at yetiştiriciliği ve at yarışçılığı zarar görmüştür, hatta yarışlar bir süre neredeyse durmuştur.
Bunun üzerine Atatürk, 1920 yılında bir at yarışı düzenlenmesini istemiştir ve ülkemizdeki at ırkını ıslah etmek, at sayısını çoğaltmak, atçılığın yayılması ve gelişmesini sağlamak adına Cumhuriyet Dönemi'nin ilk harası olan Bursa Karacabey Çiftliği'nin ve pek çok aygır deposunun kurulmasını sağlamıştır.
Ayrıca Atatürk'ün önderliğinde atçılık ve yarışçılığın düzeni ve ıslahının sağlanması için 1926 yılında 'Yüksek Yarış ve Islah Encümeni' kurulmuştur, ve her yıl tekrarlanacak bir koşu programı hazırlanmıştır.
Modern bir başkentte at yarışlarının yapılması gerektiğine inanan Atatürk, önde gelen kişilerin (devlet adamı, asker, eşraftan kimseler...) gençlere örnek olmalarını istemiştir.
İlk koşu 3 Haziran 1927 tarihinde yapılmış; tüm yılın en büyük koşusu olan Gazi Koşusu ise 10 Haziran 1927 tarihinde Ankara'da yapılmıştır.
Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü sevgi, saygı, özlem, minnet ve rahmetle anıyoruz...
Yorumlar
Minnet ve saygı ile anıyoruz
her yaptığın mı doğrudur canım Atam?
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız