Ocak 06, 2025

ÇOCUKLAR MEDYADA YER ALAN GÖRÜNTÜLERDEN NASIL ETKİLENİR?

ÇOCUKLAR MEDYADA YER ALAN GÖRÜNTÜLERDEN NASIL ETKİLENİR?

Doğal afetlerin etkilerine ilişkin detaylı görüntüler içeren haberler, çocukların dünyayı güvenilmez ve tehditler içeren bir yer olarak algılamalarına sebep olabilir.

Gördüklerinin kendi başlarına geleceğine dair yoğun korku ve kaygılar hissedebilirler.

Özellikle okul öncesi dönemde tekrarlayan görüntüler çocuğun kaygısını arttırabileceği gibi aynı zamanda tek bir olayın tekrar tekrar meydana geldiğini düşündürtebilir.

ÇOCUKLAR MEDYADA YER ALAN GÖRÜNTÜLERDEN NASIL ETKİLENİR?

PEKİ BU KONUDA YETİŞKİNLER OLARAK NELER YAPABİLİRİZ?

Özellikle televizyonda depremle ilgili tekrarlanan ve biz yetişkinler için bile ürkütücü olan görüntülerden çocukları uzak tutun; konuyla ilgili haber izlenecekse bunları çocukların uyuduğu saatlerde yapın.

Birçok çocuk ve yetişkin için bir felaket karşısında somut bir harekete geçmek kaygıyı azaltır. Böyle bir afetten sonra çocuklara deprem yaşamış kişilere yardım edebilme fırsatı verilebilirse kendilerini daha fazla kontrole sahip ve güvende hissederler. Bu kaygıyı azalttığı gibi aynı zamanda çocuklarda empati ve dayanışma kavramlarının gelişmesine de yardımcı olabilir.

Okulda ve evde bir deprem planı oluşturulması ve bu plan doğrultusunda o anda neler yapılabileceğinin önceden belirlenmiş olmaları çocuklara bu durum üzerinde bir parça da olsa kontrol hissi verecektir. "Öncelikle çocuklara yer kabuğu hareketlerinin doğal olduğu ancak insanların bunu bilerek ve hesaba katarak, yaşam için güvenli yerler oluşturulmuş olduğu söylenmelidir. Gerek okulda gerek evde nasıl davranılması gerektiği, paniğe kapılmadan yaşam üçgeni oluşturma konusu mutlaka konuşulmalıdır"

Medyada yer alan haberlerin amacını çocuklara anlatmak, kaygılarını azaltabilir. Örneğin "Bu haberler, depreme karşı almamız gereken önlemleri bize hatırlatmak için veriliyor. Evlerimizi sağlam inşa etmek, deprem esnasında nasıl davranacağımızı öğrenmek bizi depremden korur."

Okul çağındaki çocuklar için deprem önlemleri konusunda bilgilenme görevi, telefon bilgileri, depremin sonuçları ve baş etmiş olan ülkelerin başa çıkma biçimleri, politikaları konusunda araştırma yaptırmak da kontrol duygusunu geliştirmesine katkı sağlar.

Biz yetişkinler için de böyle dönemlerde sakin kalabilmek bazen zordur. Bizler de kontrol hissimizi kaybetmiş hissedebiliriz. Ancak çocukların böyle dönemlerde bir miktar da olsa kontrolü ellerinde tutan, güçlü yetişkinleri yanlarında görmeye ihtiyaçları vardır. Bu sebeple anne-babanın ve diğer yetişkinlerin deprem karşısındaki tutumu son derece önemlidir. Çocukların rahatlayabilmeleri ancak yetişkinlerin sakin davranabilmeleri, çocuğun yaşına uygun açıklama yapabilmeleri ve güven ortamı yaratabilmeleri ile mümkün olacaktır.

Çocuğun kaygı nedeniyle uyku, tuvalet, yemek gibi rutinlerinin bozulması, sözü edilen yaklaşımlara rağmen çocuğun rahatlayamaması durumunda ruh sağlığı uzmanından yardım alınmalıdır.

(kaynak: 1)

Yorumlar

  • dijital çağda yaşıyoruz dikkat edelim

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun