Mart 01, 2025

GRANİKOS SAVAŞI ÇANAKKALE'DE YAPILMIŞ OLABİLİR!

Araştırmacılar, nihayet Büyük İskender’in askeri dehasını kanıtladığı ilk büyük zaferi olan Granikos Savaşı’nın kesin konumunu belirlemeyi başardı.

Büyük İskender, MÖ 336 yılının Ekim ayında Makedonya Kralı olarak tahta çıktı. Önümüzdeki on yıl içinde Yunanistan’dan kuzeybatı Hindistan’a kadar uzanan devasa bir imparatorluk kurarak tarih sahnesinde eşsiz bir yer edindi. Ancak, geçen bin yıllar boyunca onun yaşadıklarını anlamak için çok sınırlı tarihî kaynaklara başvurulabiliyordu. Artık ise İskender hayranları, Granikos Savaşı sırasında ünlü komutanın karşı karşıya geldiği manzarayı kendi gözleriyle görebilecekler.

MÖ Mayıs 334’te, günümüzde Çanakkale’nin Biga ilçesi yakınlarında bulunan Biga Çayı (antik adıyla Granikos Nehri) kıyısında yaklaşık 90.000 askerin savaştığı büyük bir çarpışma gerçekleşti. Bu bölge, aynı zamanda antik Troya’nın da bulunduğu yerdi. Sayıca üstün Pers ordusuna karşı verilen bu savaş, İskender’in doğuya doğru ilerleyişindeki ilk büyük zaferiydi ve Helenleşme sürecinin başlamasına öncülük etti.

GRANİKOS SAVAŞI ÇANAKKALE'DE YAPILMIŞ OLABİLİR!

DEVAMI İÇİN TIKLAYIN.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

LUMINOUS SPIRAL GALAXY: NGC 5460

LUMINOUS SPIRAL GALAXY: NGC 5460

EDGE-ON SPIRAL GALAXY: NGC 3717

EDGE-ON SPIRAL GALAXY: NGC 3717

MASK-LIKE NEBULA: VARIABLE NEBULA NGC 2261
GRANİKOS SAVAŞI ÇANAKKALE'DE YAPILMIŞ OLABİLİR!

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Başkaları İçin

probiyotik

Doğu ve Batı Müzikleri

bubble30
Nielawore

LUMINOUS SPIRAL GALAXY: NGC 5460

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun