Türkiye farklı dönemlere ait pek çok arkeolojik alana ev sahipliği yapıyor. Bunlardan bazıları çok biliniyor mesela Efes, Göbeklitepe, Aspendos, Hierapolis gibi. Gelin mutlaka görmeniz gereken Türkiye’deki az bilinen 20 örenyerinden bahsedelim.
1 TERMESSOS ANTİK KENTİ, ANTALYA
Günümüzde “Güllük Dağı” adıyla bilinen Solymos Dağı’nın doruklarında, doğal bir platform üzerinde yükselen Termessos Antik Kenti, tarihi hakkında çok detaylı bilgi olmasa da eşsiz bir hikâyenin parçası.
Kentin kuruluşunun, Anadolu’nun eski halklarından Solym’lere dayandığı düşünülüyor. Strabon’a göre Solym halkının adı, daha sonra Zeus ile özdeşleştirilen Anadolu tanrısı Solymeus’tan geliyordu. Bu durum, Termessos’ta basılan ve üzerinde tanrının resmi ve adının yazılı olduğu sikkelerle de örtüşüyor.
Termessos’u eşsiz bir hikayenin parçası yapan şey ise, MÖ 333 yılında Büyük İskender’in kuşatmasından, konumu ve güçlü savunması sayesinde kurtulmayı başaran tek kent olması.
Kentten ilk kez Arrianos’un, Büyük İskender’in Asya seferi ile ilgili olan bölümünde bahsettiğini ve Termessos’un gerçek anlamda kent kimliğine Hellenistik Dönem’de kavuştuğunu biliyoruz. MÖ 70’te Romalılar ile dostluk antlaşması imzalayan Termessos’un en parlak dönemi MS 2. ve 3. yüzyıllardı.
Sonraki yüzyıllarda ise şehrin erişiminin güç bir konumda bulunması ve su ihtiyacını karşılayamaması sebebiyle antik kent terkedildi. Ancak kentin terk edilmesiyle birlikte, zamanın akışı içinde kaybolmadı. Tam tersine, doğanın acımasız çizgilerine meydan okuyarak, görkemli kalıntılarıyla günümüze ulaştı.
Kalıntıları arasında güçlü savunma duvarları, tapınaklar, nekropol, agora, spor salonu, bouleuterion, muhteşem manzaralı bir tiyatro ve kayaya oyulmuş beş büyük su sarnıcı yer alıyor. Antalya Müzesi’nde bulunan “Köpek Lahdi” ise Termessos’a ait en ilginç eserler arasında yer alıyor. Stefanos adlı köpeğe sahibesi tarafından yazılmış şiirsel kitabe, benzersiz olması açısından ayrı bir önem taşıyor.
İÇERİĞİN DEVAMI İÇİN TIKLAYIN.
Yorumlar
Kesinlikle tıklamalısınız
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız