Geçtiğimiz birkaç on yıl içinde 5.000'den fazla ötegezegen tespit edildi ve gökbilimciler artık galaksimizdeki her yıldız başına ortalama en az bir gezegen düştüğünü tahmin ediyor. Halihazırdaki birçok araştırma çabası, yaşam için uygun Dünya benzeri gezegenleri tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bu çabalar, Güneşimiz gibi "ana dizi" olarak adlandırılan yıldızlara odaklanmaktadır- hidrojen atomlarının çekirdeklerinde helyuma dönüşmesiyle güçlenen ve milyarlarca yıl boyunca sabit kalan yıldızlar. Şu ana kadar bilinen tüm ötegezegenlerin yüzde 90'ından fazlası ana dizi yıldızlarının etrafında tespit edilmiştir.
Tıpkı insanlar gibi, yıldızlar da yaşlandıkça değişime uğrarlar. Bir yıldız çekirdeğindeki tüm hidrojeni tükettiğinde, yıldız soğudukça yıldızın çekirdeği küçülür ve dış zarfı genişler.
Evrimin bu "kırmızı dev" evresinde, yıldızlar orijinal boyutlarının 100 katından daha fazla büyüyebilir. Bu durum yaklaşık 5 milyar yıl sonra Güneşimizin başına geldiğinde, Merkür, Venüs ve muhtemelen Dünya'yı yutacak kadar büyüyeceğini tahmin ediyoruz.
Sonunda çekirdek, yıldızın helyum füzyonuna başlaması için yeterince ısınır. Bu aşamada yıldız orijinal boyutunun yaklaşık 10 katına kadar küçülür ve on milyonlarca yıl boyunca istikrarlı bir şekilde yanmaya devam eder.
İÇERİĞİN DEVAMI İÇİN TIKLAYIN.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız