Aralık 22, 2024

Kırkpınar Yağlı Güreşleri Neden Bu Kadar Önemlidir?

Kırkpınar Yağlı Güreşleri, çok köklü bir geleneğimiz olan yağlı güreş turnuvamızdır. Güreşin gerçekleştiği alana er meydanı denir. Her sene haziran ayının sonu temmuz ayının başında Edirne’de düzenlenen bu turnuva, geçen sene pandemiden dolayı olamadı ama toplamda 658 sene gibi bir geçmişe sahip. Toplamda üç gün sürer bu turnuva. Üçüncü günün sonunda her kategorinin (boyun) birincisi, ikincisi ve üçüncüsü belirlenir. Buradaki en önemli unvan başpehlivanlık unvanıdır. Bu unvan baş adı verilen kategoride şampiyon olan güreşçiye verilen unvandır. 2010 yılında tescillenmiş olan Kırkpınar Yağlı Güreşleri UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne girmiştir.

Kırkpınar Yağlı Güreşleri Neden Bu Kadar Önemlidir?

Yağlı güreşlerin tarihi ortalama 4500 yıldan daha eski bir geçmişe dayanmaktadır. Antik Mısır ve Asur Krallığı için yapılan arkeolojik kazılarda bulunan eserler bunu kanıtlamaktadır. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin efsanesi 1346 yılına dayanır. Orhan Gazi’nin Rumeli’ye geçmek için düzenlediği sefer sırasında 40 tane cengaver asker güreşe tutuşurlar. Saatlerce sürer bu güreş ama iki kardeş rivayete göre Ali ve Selim isimlerindeki kardeşler bir türlü yenişemezler. Bir Hıdrellez gününde, bu iki kardeş tekrardan güreşe tutuşurlar ama gene yenişemezler ama bu sefer tam bir gün boyunca güreşi bırakmazlar ve yorgunluktan nefesleri kesilerek can verirler. Arkadaşları bu iki kardeşi bir incir ağacının altına gömerler ve oradan giderler. Yıllar sonra aynı yerden geçen arkadaşları bu iki kardeşin gömüldüğü yerde gürül gürül akan bir pınar görürler ve bu pınara ‘’Kırkpınar’’ adını verirler. Verilen bu isimden sonra tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri düzenlenmeye başlar.

Kırkpınar Yağlı Güreşleri Neden Bu Kadar Önemlidir?

Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde kıspet, zembil, yağ, davul ve zurna, peşrev, cazgır, güreş ağası, Kırkpınar ağası, altın kemer ve kırmızı dipli mum gibi tabirler vardır. Bu tabileri şu şekilde açıklayabiliriz:

Kıspet: Güreşçilerin giydikleri şort benzeri giysiye verilen isimdir.

Zembil: Kıspetin içine konulup taşındığı torbadır.

Peşrev: Güreşin başlangıcına ve gürel hazırlıklarına verilen isimdir.

Cazgır: Yağlı güreşlerde güreşecek olan bütün pehlivanları tanıtan kişiye verilen addır. Başka bir tabirle ‘’Salavatçı’’ olarak da anılır.

Kırkpınar ağası: Eski zamanlarda Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin sponsorlarına verilen isimdir.

Altın kemer: Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde başpehlivanına verilen en önemli ödüldür.

Kırmızı dipli mum: Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin davetiyesidir.

 

 

Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin tarihi nedir? Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin adı nereden gelir? Güreşilen yere ne ad verilir? Boy nedir? Yağlı güreş ne zamandır yapılıyor? UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesi’nde Türkiye’den hangi kültür var? Ölen iki kardeş nereye gömüldü? İki kardeş neden öldü? Kıspet nedir? Zembil nedir? Peşrev nedir? Cazgır nedir? Güreş ağası nedir? Kırkpınar Ağası nedir? Altın kemer nedir? Kırmızı dipli mum ne anlama gelir?

Yorumlar

  • Ulusal sporumuz

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Kişisel Yazı ve Semboller

Kişisel Yazı ve Semboller

Beyin ve Dalga Boyları

Beyin ve Dalga Boyları

Şifa Kaynağı Ormanlar

Şifa Kaynağı Ormanlar

Saldırıya Dayanaklı Kumaş

Saldırıya Dayanaklı Kumaş

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Gelenekler

probiyotik

Kişisel Yazı ve Semboller

bubble30
Nielawore

AYRI AMA BİR GEZEGENİMSİLER: NGC 2371/2

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun