Prag'dan Çin'e kadar uzanan bir coğrafyada büyük heyecanlar yaratan ve İstanbul'u da 40 gece aydınlattığı söylenen bir kuyruklu yıldız, İstanbul Rasathanesi'nin de astronom Takiyuddin'in de kaderlerini etkilemişti. Ramazan'ın birinci günü hayırlısıyla tamamlanmış ve iftar sofralarından yeni kalkılmıştı; 1577 yılının güzel bir eylül akşamıydı.
Veziriazam Sokollu Mehmed Paşa'nın verdiği iftar yemeğinde paylarına düşen diş kirasına sevinen kethudalar yavaş adımlarla bölmelerine ilerliyorlar. Şehzadebaşı'ndaki konaklarda, Fildamı'nda ve Altımermer'deki esnaf evlerinde, iftar sonrasının rehavetiyle ağaçların altında tütün saranlar birbirleriyle şakalaşıyorlardı. Sonra olağanüstü bir şey oldu.
Çemberlitaş'taki Tavuk Pazarı'nda saz şairlerini dinlemeye gidenler, Balat'taki zurnalı semai kahvehanelerinde nargilelerini fokurdatanlar, Yeşiltulumba Meydanı'nda Karagöz seyredenler, Mercan odalarında pinekleyen pabuççu bekarları, cumbaların arkasında tarçınlı şerbetlerini yudumlayarak tatlı tatlı dedikodu yapan kadınlar, sokaklarda kelle şekerlerini soğurarak çelik çomak oynayan çocuklar, velhasıl tüm İstanbul halkı, birdenbire gökyüzünü bir güneş gibi aydınlatan ışık seliyle şaşkınlığa düştü.
Yorumlar
Bir kuyruklu yıldız nelere sebep oldu
Devletin adı göklere kadar çıkmış
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız