Takiyüddin'in başını yediği iddia edilen bu kuyrukluyıldız Avrupa'da da görülecektir. Baltık Denizi'ndeki Hveen Adası'nda 1576'da kurduğu rasathanesinde gözlemler yapan Danimarkalı astronom Tycho Brahe'nin 1585'de "De mundi aetherei recentioribus phoenomenis Liber Secundus" adlı eserinde kayıtlara geçirdiği bu kuyrukluyıldızın Prag'dan Çin'e kadar uzanan bir coğrafyada büyük heyecanlar yarattığı bilinir.
Kuyrukluyıldızın yörüngesine ilişkin bilimsel hesaplamalar, 1705 yılında İngiliz astronomu E. Halley tarafından kesinleştirilecektir. Halley'in hesaplamalarına göre söz konusu kuyrukluyıldız, bugüne kadar insanoğlunun gözlemlediği en parlak kuyruklu yıldızdır, ancak bir kez daha görülmediği için, periyodu henüz belli değildir. Birbirinden habersiz biçimde aynı kuyrukluyıldıza ait bilimsel hesaplamaları yapmalarına rağmen Takiyüddin'in III. Murad'a arz ettiği 'ilmi muhtıranın' aslının günümüze kadar ulaşmaması yüzünden, yıldızın tarihe 'Takiyüddin Kuyrukluyıldızı' olarak değil de 'Tycho Brahe Kuyrukluyıldızı' olarak geçmesi üzücüdür.
Bu tarihten sonra Batı'da astronomi bilimi büyük bir hızla gelişirken, Osmanlı'da gökyüzü gözlemlerine tam 300 yıl ara verilmiştir. Bir sonraki gözlemevinin kurulması ancak 1868'de gerçekleşecektir. Ancak Pera'da kurulan bu Rasathane-i Amire 12 Nisan 1909'da (31 Mart olayları sırasında) yağmalanarak kullanılamaz hale gelecek, yeniden açılışı için 1911 yılını beklemek gerekecektir. Osmanlı astronomlarının 'meleklerin bacaklarını gözetlemekten' vazgeçmelerine rağmen, umur-u devletin pusulasının bir daha düzelmemesinin nedenidir diye bilinir.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız