Kasım 16, 2024

21 OCAK 1920: ŞEHİT KAMİL OLAYI

İlk olarak 17 Aralık 1918'de Antep İngilizler tarafından işgal edilmiştir. Bir yıl kadar süren işgale Fransızlar tepki göstermiş, bunun üzerine Eylül 1918 tarihinde İngilizler Musul üzerindeki 'nezaret hakkı'ndan vazgeçerek önce Suriye sonra Antep, Urfa ve Maraş'ı boşaltmışlardır. Bunun üzerine Fransızlar 29 Ekim 1919'da Kilis'i ve 5 Kasım 1919'da da Antep'i işgal etmişlerdir. Olayın gerçekleştiği 21 Ocak 1920 tarihinde 14 yaşındaki Mehmet Kamil üvey annesi Hatice Hanım ve arkadaşı Zavar Halil ile birlikte sırtlarındaki kendir çubuklarını eve taşımaktadır. Mehmet Kamil ve arkadaşının önünden yürüyen Hatice Hanım bir süre sonra yorulmuş ve o dönemde Fransız askerleri tarafından erzak deposu olarak kullanılan bir fırının önünde dinlenmek istemiştir. Bu sırada üç Fransız askeri Hatice Hanım'a saldırmış, peçesini açmak isteyip taciz etmiştir. Bunun üzerine Hatice Hanım askere direnmiş ve bağırmıştır, Mehmet Kamil koşarak askerlerin üzerine saldırmıştır. Askerler, 14 yaşındaki Mehmet Kamil'i süngü ile şehit etmiş daha sonra fırının içerisine saklanmışlardır. Olaya tanık olan Antep halkı galeyana gelerek fırına saldırmıştır. Sonra da jandarma ve polis birlikleri olay yerine gelmişlerdir. Olayın ardından şehir genelinde büyük bir miting düzenlenmiştir, işgale karşı direniş için sloganlar atılmıştır ve kimi kaynaklar Antep Savunması'nın bu olay ile başladığını ileri sürmektedir. Fransız kumandanı Yarbay Saint-Marie Mehmet Kamil'in ailesine taziye ziyaretine gittiğinde aileye tazminat vermeyi teklif etmiş ancak Mehmet Kamil'in babası Ökkeş Ağa bu teklifi reddetmiştir. 1 Nisan 1920 tarihinde başlayan Antep Savunması 11 ay kadar sürmüş ancak açlık nedeniyle sona ermiştir. Savunma sırasında 6.317 Antepli Fransızlar tarafından şehit edilmiştir. Bu olağanüstü savunma sonunda Türkiye Büyük Millet Meclisi 6 Şubat 1921 tarihli toplantısında Antep'e 'Gazi' unvanı vermeye karar vermiştir. 15 Mart 1921 tarihinde Londra'da Türk Dışişleri Bakanı ve Fransız delegasyonu Antep, Adana ve çevrelerinin Türklere geri verilmesi hususunda mutabakat sağlamıştır. Nitekim bu antlaşma Ankara Antlaşması ile son şeklini almış ve 25 Aralık 1921'de son Fransız askeri Antep'ten ayrılmıştır. Her yıl 25 Aralık Antep’in kurtuluş günü olarak kutlanmaktadır.

21 OCAK 1920: ŞEHİT KAMİL OLAYI

Vatanı kurtarmak için canını ortaya koyan başta Ulu Önderimiz Başkomutan Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kahraman silah arkadaşları ve aziz şehitlerimizi saygı, sevgi, minnet, özlem ve rahmetle anıyoruz.

kaynak: 1

Yorumlar

  • başta Ulu Önderimiz Başkomutan Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kahraman silah arkadaşları ve aziz şehitlerimizi saygı, sevgi, minnet, özlem ve rahmetle anıyoruz.

  • Bu olayı ilk kez duydum

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun