Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Türk toplumunu görünüşü ve bütünüyle çağdaş, modern bir toplum haline getirmeyi hedeflemekteydi. Bu nedenle görünüşte devrim yapmak adına ilk önce Şapka Kanunu çıkarılmıştır.
Mustafa Kemal, 24 Ağustos 1925 tarihinde Kastamonu şehrinde geniş kenarları olan beyaz bir şapka giyerek Şapka Devrimi'ni halka anlatmıştır. Şapkayı ilk kez Kastamonu'da giymesinin nedenini; diğer şehirlerde üniformalı veya fesli olarak tanındığı, ancak Kastamonu'da ise kendisini ilk kez görecekleri için bu şapkayı tercih ettiği biçiminde açıklamıştır.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasından sonra, erkeklerin baş örtme sistemlerinin düzenlenerek Batı ülkelerinde ortaya çıkan normlara uygun bir şekle getirilmesi amacıyla Şapka Devrimi yapılmıştır. Şapka Kanunu’ndan önce de ülke içerisinde bazı mesleki giysilerde değişiklikler yapılmıştır.
671 sayılı Şapka İktisası Hakkında Kanun 25 Kasım 1925 tarihinde mecliste kabul görmüş, 28 Kasım 1925'te Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir ve böylece Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve memurlarına başlık şeklinde şapka giyilmesi mecburiyeti getirilmiş, Türk halkı da buna aykırı olan bir alışkanlığın devamı hususundan men edilmiştir. Şapka Kanunu Anayasamızın 174. maddesi uyarınca anayasa aykırılığı iddia edilerek iptal edilemeyecek kanunlar arasında yer almaktadır.
ŞAPKA DEVRİMİ
KUTLU OLSUN!
kaynak: 1
Yorumlar
Canım Atam nasıl da ince düşünmüş görüyor musunuz
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız