Kebap, şalgam, sıcak ve bu korkunç sıcak havanın insana yaptırabileceği ilginç şeyler. Bu saydıklarımı ülkemizde nerede bulabilirsiniz tabi ki Adana’da. Güzel ülkemizin en renkli ve ilginç olaylarını bulabileceğiniz Adana sizce bu günlere nasıl gelebildi. Gelin bu hikayeye beraber kısaca bir göz atalım. Adana’da ilk medeniyetlerin Çukurova bölgesinde yaşadığı tespit edilmiştir. İlk net bilgilere ise M.Ö. 1500’lü yıllarda rastlıyoruz. Kitvanza Krallığı ile başlayan Adana’nın net tarihi M.Ö. 1335 yılında Hititler ile devam etti. M.Ö. 1190’lı yıllarda Hititlerin de yıkılmasıyla Adana pek çok medeniyete ev sahipliği yaptı.
En sonunda bir süper güç olan Roma İmparatorluğu’nun M.Ö. 112 yılında bölgeye egemen olmasından sonra Adana M.S. 395 yılında Bizans’ın kontrolüne geçti. Bu olurken Orta Çağ’a geldik bile. Uzunca bir süre büyük bir istila görmeyen Adana halkının huzuru 638 yılında bozuluyor. Çünkü çölden gelen bazı misafirler var, Emeviler. İşte Adana halkı bu dönemden sonra ilginç şeyler yapmaya başladı. Neyse 1083 yılına kadar Arap kontrolünde kalan Adana 1083 yılında Büyük Selçuklu Devleti’nin eline geçti. Ama haçlılar rahat durur mu durmaz. Haçlı seferinden sonra Adana Ermenilerin eline geçiyor.
Sen oradan kalk te Adana’ya kadar gel bu haçlılarda da hiç yön duygusu yokmuş. Sonrasında yanlış yön duygusunun sonucu olarak Adana kısa bir süre sonra tekrar Selçukluların eline geçti. Sonrasında Anadolu Beylikleri dönemi derken 1517 yılında Osman gelir her şey biter. Osmanlı Devleti 1914 yılına kadar Adana’ya sahip oldu. 1914 yılında Adana’ya giren Fransızlar Kurtuluş Savaşı’nda Mustafa Kemal Atatürk sayesinde Ankara Antlaşması ile 1922 yılında Adana’yı terk ettiler ve Adana ülkemizin bir parçası oldu. Bugün bile Adanalılar hala Kurtuluş Günü’nü kutlamaktadır ve bunun için Kurtuluş Maratonu koşusu bile yapmaktadırlar.
Adana’da ilk medeniyetler nerede kuruldu? Kitvanza Krallığı nedir? Hititler Adana’ya ne zaman hakim oldu? Adana ne zaman ülkemizin bir parçası oldu? Kurtuluş Maratonu nedir?
Yorumlar
Adana'nın tarihi ne kadar genişmiş
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız