Aralık 25, 2024

Ağır Bir Yenilgi

1598 yılında 1. Fyodor’un hayatını kaybetmesi ile Rusya’nın yeni çarı 1. Fyodor’un sağ kolu Boris Godunov olmuştu. 1. Fyodor ölürken tahta geçecek bir varisi yoktu. Bu yüzden tahta Rurik hanedanlığından birisi geçememişti ve Rurik Hanedanlığının sonu bu şekilde gelmişti. Boris çar olduğu dönem boyunca yeni hukuksal düzenlemeler getirmişti. Ancak Boris’in yaptığı tek düzenlemeler hukuksal alanda olmamıştı. Boris’in yaptığı icraatlar Rusya’da boyarların baskı altında kalmasına sebep olmuştu. Bu yüzden Boris Rus soylularının zamanla nefretini kazanmıştı. Boris’in hükümdarlığı sırasında Rusya’da feci bir kıtlık yaşandı. Bu kıtlık sırasında on binlerce Rus hayatını kaybedince büyük isyanlar başladı. Bu isyanlar ilk başta bastırılabilse de sonrasında isyanlar bastırılamadı ve devam eden isyanlar sırasında Boris Godunov 1605 yılında hayatını kaybedince Rusya büyük bir kargaşa döneminin içine girdi.

Ağır Bir Yenilgi

Boris’den sonra tahta Boris’in oğlu Fyodor geçti. Ancak Fyodor Rusya’da boyarlar tarafından öldürülünce Rusya’da isyanlar daha fazla şiddetlendi. Boyarlar halkın gazabından korktukları için Boris döneminde çıkan isyanlar sırasında kendisini 4. İvan’ın ölmüş oğlu Dmitri gibi tanıtan bir keşiş olan Grigori Otrepev’in tahta geçmesine razı oldular. Ancak sahte Dmitri tahta çıktıktan on bir ay sonra öldürüldü. Dmitri’yi öldüren Vasili Şuyski daha öncesinde Boris’e hizmet eden bir boyardı. Boris’in ölümünden sonra tahta bir süre Boris’in oğluna da hizmet ettikten sonra Boris’in oğlunu da öldürdü ve sahte Dmitri’nin tahta geçmesini sağladı. Ancak sonrasında Vasili Rus boyarlarının desteği ile sahte Dmitri’ye darbe yaptı ve 1606 yılında Rus çarı oldu. Ancak bu sefer de sahte Dmitri’nin destekçileri büyük bir ordu toplayarak 1607 yılında Moskova’ya saldırdı. Sonrasında bu isyan 1607 yılında bastırılabildi.

Ağır Bir Yenilgi

1608 yılında sahte Dmitri’yi destekleyen isyancılar ikinci kez isyan ettiler. Bu sefer kurulan isyan ordusu ilk sahte Dmitri isyanında bulunan ordudan daha büyüktü. Vasili İsveç kralının desteği ile bu isyanı bastırabildi. Ancak en kötüsü daha gelmemişti. Sahte Dmitri tahta çıkarken onu destekleyenler arasında Lehistan – Litvanya Devleti’nden olan bazı asiller de vardı. Sahte Dmitri’nin öldürülmesinden sonra Lehistan – Litvanya Rus topraklarına saldırmak için bir bahane aramaya başladı. 1608 yılında Rusların İsveç’ten destek alarak sahte Dmitri isyanını bastırması Lehistan – Litvanya’nın aradığı bahane oldu. Çünkü hem İsveç hem de Rusya Lehistan – Litvanya’nın düşmanıydı. Lehistan – Litvanya kralı bu olayı kullanarak devleti içinde birliği sağlayıp Rusya’sa savaş ilan etti. 1610 yılında Kluşino Muharebesi’nde Lehistan – Litvanya ordusu Rus ordusunu yendi ve Rus boyarları Vasili’yi tahttan indirerek yönetimi devraldılar. Rusya’da karmaşa bitmiyordu.

 

Rusya için en kötü dönemler ne zaman başladı?

Yorumlar

  • Çarlık gene değişti, bakalım bu sefer neler olacak

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Fayda

Fayda

Bir İşin Mentalitesini Anlamak

Bir İşin Mentalitesini Anlamak

Baştan Bakıp Sonunu Görebilmek

Baştan Bakıp Sonunu Görebilmek

Her Şeyi Kendine Uygun Görmek

Her Şeyi Kendine Uygun Görmek

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Fayda

probiyotik

Darbeye Dayanaklı Kumaşlar

bubble30
Nielawore

SEPARATE BUT ONE PLANET: NGC 2371/2

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun