M.Ö. 587 tarihlerine doğru Kimmerler tarafından yurtlarından sürülünce, geçtikleri yerlerde birtakım boylar bırakarak, Orta Avrupa'nın batısından, çeşitli boylar halinde doğuya doğru yayılmışlardı. Güçlü savaşçılar olarak bilinen bu insanlar, kendi adlarıyla anılan Galya'dan, bir başka deyişle bugünkü Fransa'dan göçerek, Bohemya'yı ve Bavyera'yı işgal etmişlerdi. Bir diğer boy da, Alp Dağları üzerinden Kuzey İtalya'ya inmiş ve Etrüskler'in varlığına son vermişti.
Bu bölgelerde Kelt boylarından Ligurlar'ı, İsombralar'ı ve Ombrialar'ı bırakmışlar, M.Ö. 395’te Allio Irmağı çevresinde Romalılar'ı yenip, bir aralık başkentleri Roma'ya bile girmişlerdi. Bazı Galyalı gruplar da İspanya'nın bir bölümünü, başka boylar da Aşağı Tuna ülkelerini istila etmişlerdi. İskender, Tuna seferi sırasında bunların gönderdiği bir heyeti de kabul etmişti. Galyalılar, Trakya Kralı Lysimakhos'un öldürüldüğünü ve devletin yıkıldığını öğrenince güneye inmiş ve hiçbir direnişle karşılaşmadan Trakya'ya yığılmışlardı.
Burada üç kola ayrılan Galyalılar'dan birinci kol, Makedonya üzerine yürüyerek yeni kral Ptolemaios Keravnos'u öldürmüş ve ordusunu perişan etmişti. İkinci kol da Presnos idaresinde Yunanistan'a girmiş, Delfi dahil bütün bölgeyi yakıp yıktıktan sonra geri çekilmişti.
Çanakkale civarındaki Gelibolu yakınlarına yığılan Galyalılar, boğazı geçmek için araç arıyorlardı. Bitinya Kralı Nikomedes, bunları paralı asker olarak hizmetine almayı, karşılığında da kendilerini Anadolu'ya geçirmeyi teklif etti. Galyalılar, teklifi hemen kabul ettiler. Nikomedes de bunları Anadolu'ya geçirecek gemileri temin etti. Anlaşmaya göre, Galyalılar ilk aşamada Bitinya Kralı'nın asi kardeşine karşı savaşacaklardı. Sonra da Selevkoslar'a karşı, Bitinya ve yandaşları olan Bizans, Herakleia, Kalkedon gibi küçük kırallıklarla birleşeceklerdi.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız