M.Ö. 166 yıllarında II. Eumenes'e karşı kışkırtılan Galat boyları, Bergama Kralı ile çok kanlı bir savaşa girdiler. Zafer Bergamalılar'ın olunca, tüm Ege kentleri bayram ilan ettiler, atletizim yarışmaları düzenleyip Bergama'ya hediyeler yağdırdılar. Sardes kenti bu bayramı beş yılda bir olmak üzere sürekli kutladı.
Miletos'da toplanan kent temsilcileri, krala altın bir taç hediye ettiler ve adına diktirmeyi düşündükleri altın heykelin yerini belirleme kararını Eumenes'e bıraktılar. Kral da bunun yerine, günümüzde "Bergama Sunağı" olarak bilinen ve şimdilerde Berlin'de bulunan ünlü sunağı kazandığı bu zaferin anısına yaptırdı.
Kralın anıtın kenarlarına yaptırdığı kabartmalarda, tanrılarla "gigantlar"ın (devlerin) mitolojik savaşı sembolize edildi ve Bergamalılar'ın Galatlarla yaptığı savaş anlatıldı. Galatlar, başlangıçtan beri Bergama'yı tehdit edip haraca kesmişlerdi. Bunu da daha çok Tolisto-Boiler yapmaktaydı. Bergama'nın ünlü kralı I. Attalos, kent kalesinin yanına kadar sokulan Tolisto-Boiler ile Tektosaglar'ı M.Ö. 230'da iki defa yenmişti.
İkinci zaferde savaş, Afrodit Tapınağı'nın çevresinde olduğundan, olay "Afrodition Savaşı" olarak anıldı. I. Attalos, Galatlar karşısında kazandığı zaferleri ölümsüzleştirmek için kentte birçok anıt ve heykel diktirdi. I. Attalos'un bu parlak durumu fazla uzun sürmedi. Güneydeki Selevkos tahtına III. Antiochos oturunca, Toroslar'ı geçip Bergama Krallığı'nı sınırları içine soktu.
Hatta bir aralık Bergama devletinin gücü, Bergama kenti surlarından öteye işlemez oldu. Attalos, içine düştüğü zor durumdan kurtulmak için Trakya'daki Galat boylarından Aigosagesler'le anlaşma yoluna gitti. Onları kadın ve çocuklarıyla Anadolu'ya geçirip, kendi kuvvetlerine paralı savaşçı olarak kattı. Hiç vakit yitirmeden Misya üzerine yürüdü, Foça'ya kadar olan bütün sahili ele geçirdi.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız