Galatlar, her ne kadar "yaman savaşçı" olarak niteleniyorlarsa da. o günlere göre yeni tekniklerin kullanıldığı savaşların sonunda sık sık "yenilen taraf olmaktan kurtulamıyorlardı. Bu özellikle Roma'nın Anadolu'yu kendi eyaleti yapma özlemlerinin başladığı dönemler için fazlasıyla geçerliydi.
Konsül Manlius, bu amaçla M.Ö. 189 ilkbaharında. Efes'ten yola çıkıp uzun bir yürüyüşden sonra Pessinus'u geçerek Gordion önüne gelmişti. Kenti boşaltan Galatlar, Manlius'un bir yağma savaşı yaptığını sanıp yanılmışlardı.
Tolisto-Boiler, Manlius'a en yakın yer olan Olympos'ta (yeri kesin değil), Tektosaglar da Ankara yakınındaki Magabia Dağı üzerinde savaş düzeni aldılar. Manlius, sıcak temastan önce, Galatlar üzerine uzaktan ok ve sapan taşı yağdırdı. Böylesi bir savaş tarzından yine şaşkına dönen Galatlar'dan, önce Tolisto-Boiler, sonra da Tektosaglar adeta imha edildiler.
M.Ö. 188 yılında ise Manlius, Galat boylarıyla Apameia'da (bugünkü Dinar) yaptığı anlaşmada; artık yağma yapmamak ve kendi sınırları içinde kalmak koşulu ile Bergama Kralı II.Eumenes'le barış içinde kalabileceklerini bildirip anlaştı. Bu dönemlerde Bergama Krallığı güçlü bir devletti. Roma da artık Anadolu'da bir tür hakem rolünü üstlenmişti ve Bergama'nın fazla güçlenmemesi için Galatlar'la Bergamalıların arasını açmaya büyük özen gösteriyordu.
Yorumlar
Roma geliyor
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız