Coğrafyacı Strabo, Galatya nüfusunun Paflagonyalılar, Frigler, Galatlar, Likaonyalılar, İsaurialılar ve Psidialılar gibi çeşitli etnik gruplardan meydana geldiğini vurgulamıştı. Bunlara ek olarak, Persler, Helenistik artıklar, Romalılar, yerli Anadolu köylüleri ve savaşçı dağ kabileleri gibi halklar da mevcuttu.
Bütün bu etnik grupların arasında da bir dil birliği bulunmuyordu. Örneğin, kentlerde yaşayan Galatlar, çağın uluslararası iletişim ve kültür dili olan Grekçe kullanıyor, ama Latince de öğreniyorlardı. Buna karşın, köylerde ve küçük yerleşim birimlerinde yaşayan Galatlar'ın kullandığı dil, batıda Galya'nın Toulouse gibi merkezlerinde kullanılan Keltçe'ydi.
Bu farklılık, toplumun önde gelen kişiliklerinin isimlerinde de gözleniyor; birçoğu Grek-Kelt karışımı isimlerle anılıyordu. İsa'nın doğumundan 25 yıl kadar önce birer Roma vatandaşı olan Galatlar, onun çarmıha gerilmesinden bir 25 yıl kadar sonra da Hıristiyanlık'la tanışmışlardı.
12 Havari'den biri olan Aziz Paulus, önce Hıristiyanlık'ı benimseyen, ama aradan geçen yıllar içinde tekrar pagan inanışlara dönen Galatlar'a şu mektubu yazmıştı:
Yorumlar
Kimler gelmiş geçmiş bu topraklardan. Çok şaşırtıcı
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız