Ekim 04, 2024

Audrey Hepburn Vakası

İzmir'de bundan seneler önce yaşanmış olan ve Hollywood'un çok meşhur bir ismiyle İttihad ve Terakki'nin lider kadrosuna kadar uzanan pek bilinmeyen bir hadise vardır. 1919 ilkbaharında noktalanan bu hadise, oldukça karmaşıktır. Bir baskın girişimiyle başlar, sonra fidye maksadıyla bir çocuğun kaçırılmasıyla gelişir ve fidyenin büyük kısmının İzmir'de yaşayan yabancılar tarafından ödenmesiyle son bulur ama 101 sene önceki bu hadisenin kahramanları, sadece Türkiye'nin tanıdığı kişiler değildir; aile bağlantıları Hollywood'a, sinema tarihinin en meşhur isimlerinden Audrey Hepburn'a kadar uzanmaktadır.

Audrey Hepburn Vakası

Rahmi Bey, İttihad ve Terakki'nin liderlerindendi ve 1913 ile 1918 arasında İzmir valiliği yapmıştı. Mütarekeden sonra valiliği bırakmak zorunda kaldı, partinin öteki önde gelenleriyle beraber tutuklanıp Bekirağa Bölüğü'ne kapatıldı, İstanbul'un işgalinden sonra da İngilizler tarafından Malta'ya sürüldü. İzmir'de valilik ettiği sırada aldığı bir tedbir, Rahmi Bey'i tutukluluğu sırasında büyük üzüntülere d   üşürecekti: Cumaovası'nda, Von Heemstra adında Hollandalı bir barona ait geniş, zengin bir çiftlik vardı. O senelerde Ege taraflarında bulunan ve tarihe daha sonraları "Çerkes Edhem" olarak geçecek olan Edhem Bey'in adamları, çiftliği basıp haraç almayı planlamışlardı.

Audrey Hepburn Vakası

Planı haber alan Rahmi Bey, çiftliğe jandarma gönderip baskına engel oldu ve Edhem Bey için çalıştığı bilinen birkaç kişiye de güzel bir dayak attırdı. Edhem Bey ise, onurunun zedelendiğini ve Rahmi Bey'den intikam almak zorunda olduğunu hissetti ve intikamın yolunu hadiseden birkaç sene sonra buldu: 1919'un 12 Şubat'ında, Rahmi Bey'in Bornova'daki bir İngiliz okuluna giden sekiz yaşındaki oğlu Alparslan'ı kaçırtıp dağa kaldırttı ve Rahmi Bey'den fidye istedi.

Audrey Hepburn Vakası

Rahmi Bey, o tarihte artık İzmir'de vali değil, İstanbul'daki Bekirağa Bölüğü'nde siyasi tutuklu idi. İttihad ve Terakki'nin iktidardan düşmesinden sonra İngilizler'in tutukladığı İttihadçı liderler arasında o da vardı ve Malta Adası'na gönderilmek üzere Bekirağa'ya kapatılmıştı. Nesi var nesi yoksa satışa çıkartırken akrabalarıyla arkadaşlarını İzmir'e gönderdi ve fidyeyi bulmaya çalıştı.

Audrey Hepburn Vakası

Sabık vali, İzmir'de kendisini halka sevdirmişti. Fidyenin ödenebilmesi için yardım kampanyası başlatan İzmirliler, Ege'nin önde gelen zenginlerinden de borç istediler. Caddelere yardım sandıkları kondu ve paranın üçte biri halktan sağlandı. Geri kalan meblâğı ise Rahmi Bey'in Mahmut ve Nazmi adında iki arkadaşıyla Bornova'da fabrikatörlük eden Henri Giraud adında bir Fransız temin etti. Çerkes Edhem'e o zamanın parasıyla çok büyük bir servet olan tam 53 bin lira ödendi ve küçük Alparslan 6 Mart günü, bugünkü MİT'in atası olan Teşkilât-ı Mahsusa'nın kurucularından Kuşçubaşı Eşref Bey'in Salihli'deki çiftliğine bırakıldı. İşin asıl ilginç olan tarafı, bu kaçırılma hadisesinde ismi geçen ailelerin sonraki senelerde ne oldukları, nerelerde neler yaptıklarıydı...

Audrey Hepburn Vakası

Çerkes Edhem'in basıp haraç almak istediği çiftliğin Hollandalı sahibi, savaştan sonra karısıyla ve kızıyla beraber Türkiye'den ayrılıp memleketine döndü, kızını bir İngiliz bankerle evlendirdi ve 1929'da bir torunu oldu. İsmini "Edda" koydular. Tam adı "Edda Kathleen van Heemstra Hepburn-Ruston" idi ama bütün dünya onu "Audrey Hepburn" diye tanıdı. Başrol oynadığı "Roma Tatili", "Tiffany'de Kahvaltı" ve "My Fair Lady" sinema tarihinin gelmiş geçmiş en önemli filmlerinin başında yer aldı. Sonra oyunculuğu bıraktı, zamanını ve mesaisini dünyanın dört bir yanında sefalet çeken çocuklara ayırdı, UNICEF'in iyiniyet elçisi oldu ve 1993'ün 20 Ocak'ında İsviçre'de bağırsak kanserinden hayata veda edince, ardından milyonlarca kişi gözyaşı döktü.

Audrey Hepburn Vakası

Çerkes Edhem'in küçük Alparslan için istediği fidyenin bir bölümünü ödeyen Henri Giraud, ailesiyle beraber Türkiye'de yaşamaya devam etti. Torununun çocuğu olan Caroline, Koç ailesinin veliahdlarından biriyle, Mustafa Koç ile evlendi. Şimdi onu herkes Caroline Koç olarak tanıyor. Hadisenin asıl kahramanı olan küçük Alparslan... Almanya'da okudu, Avrupa'da senelerce yaşadıktan sonra Türkiye'ye döndü, "Arslan" soyadını aldı ve dünyadan 78 yaşında, 1988 Mayıs'ında İzmir'de ayrıldı. Tek çocuğu olan kızı Melekşah Arslan, çocuklarıyla ve torunlarıyla beraber şimdi İstanbul'da yaşıyor.

Yorumlar

  • Olay son derece ilgi çekici

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Elmaslar

Elmaslar

Poseidon ve Mitolojisi

Poseidon ve Mitolojisi

Poseidon ve Poseidon’un Efsanesi

Poseidon ve Poseidon’un Efsanesi

Poseidon

Poseidon

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Çelişkiler

probiyotik

Elmaslar

bubble30
Nielawore

15 AYRI GÖRÜNTÜDEN OLUŞAN MOZAİK

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun