Ocak 27, 2025

Avrupa’da Osmanlı İmajı

Yıldırım Bayezid’in 1394’ten itibaren İstanbul’u kuşatma altına alması üzerine, Batı Avrupalı Hıristiyanlar gözlerini bu bölgeye çevirdiler. Nitekim ilk defa 1396’da Batı Avrupa’dan katılımların olduğu Niğbolu Haçlı Seferi düzenlendi. Daha sonra İstanbul’un 1453’teki fethi Avrupa’da büyük bir yankı yaptı. İtalya’dan Sırbistan’a, herkes sıranın kendisine geldiğini inanıyor ve korkuyordu. Yeni bir Haçlı Seferi düzenlenerek İstanbul geri alınmak istendiyse de Avrupa’nın iç siyaseti buna izin vermedi.

Avrupa’da Osmanlı İmajı

Kanuni’den itibaren Osmanlı imparatorluğu, Avrupa için gerçek bir tehlike oldu. 1522’de Rodos’un fethedilmesi, Batı ve Orta Avrupa’daki devletlerin dikkatini tekrar Türklere doğru yöneltti. 1522- 1523 yıllarında, Rodos’un Osmanlı hâkimiyetine geçmesi ile ilgili tam 80 kitap ve broşür yayınlandı. Osmanlı’nın Avrupa çapındaki I. François-Şarlken çekişmesinden dolayı yönünü iyiden iyiye Avrupa’ya çevirmesi ve Mohaç Savaşı’yla Macaristan’ı fethetmesi üzerine, herkes Türklerle ilgilenmeye başladı; bu konuda ardı ardına kitaplar basıldı. Bu ilgi, Kanuni’nin 1529’daki I. Viyana Kuşatması sonrasında da arttı.

Avrupa’da Osmanlı İmajı

Avrupa’da 1526- 1532 yılları arasında Mohaç Seferi üzerine 259 kitap ve broşür yayımlandı. Kanuni’nin 1541’deki Budin Seferi 134 yayına sebep oldu. 1565’teki Malta kuşatması ve Kanuni’nin son seferi olan Sigetvar ile ilgili  olarak da Avrupa’da 148 kitap ve broşür yayınlandı. Kıbrıs’ın Türkler tarafından fethi üzerine, Avrupalıların ilk kez bir araya gelerek İnebahtı Deniz Savaşı’nda Osmanlı donanmasını yok etmelerinin yankısı ise çok büyük oldu. İnebahtı Savaşı ve daha sonraki olaylar üzerine,1570- 1572 yılları arasında 360 eser basıldı.

Avrupa’da Osmanlı İmajı

Romanyalı tarihçi Carl Göllner’in araştırmalarında vardığı sonuç,16. yüzyılda Türklerle ilgili olarak, Avrupa’da 2.463 kitap, broşür ve el ilanı basıldığıdır. Bu ilgi sadece belirli ülkelere mahsus değildi; Avrupa’nın hemen hemen her şehrinde Türklerle ilgili yayın yapılıyordu. Frankfurt’tan Paris’e, Londra’dan Lyon’a, Roma’dan Prag’a, Venedik’ten Viyana’ya, her yerde bu tür kitaplar basılmıştı. Osmanlılarla ilgili en çok yayın, Ausburg’da yapılmıştı. Bu şehirdeki 29 matbaada basılan kitap ve broşür sayısı 134 idi. Almanca, Latince, İngilizce, İtalyanca, İspanyolca başta olmak üzere hemen hemen her Avrupa dilinde Osmanlılarla ilgili eserlere rastlanmaktaydı. 2 bin 463 yayının bin kadarı Almanca,455’i Latince idi.

Yorumlar

  • Osmanlı edebi yönden de Avrupa'da

  • Pek iyi bir imaj değilmiş

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Galata Köprüsünde Deli Dumrul

Galata Köprüsünde Deli Dumrul

Cüsse İle Sayı Orantısı

Cüsse İle Sayı Orantısı

Cüsseli Kuşlar

Cüsseli Kuşlar

Dev Cüsseler Doğa Şartlarıyla Mı Alakalı?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kendine Dönmek

probiyotik

Galata Köprüsünde Deli Dumrul

bubble30
Nielawore

ROCKET FOOTAGE IN 3 MINUTES: FALCON 9

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun