Babür, 14 Şubat 1483 (6 Muharrem 888) tarihinde, günümüzde Özbekistan topraklarında bulunan Fergana Vadisi’nin başkenti Endican şehrinde doğmuştur. Asıl adı Zahirüddin Muhammed olup, Babür (Kaplan), lakabıdır. Babası Ömer Şeyh Mirza, Timur’un üçüncü oğlu Miranşah Mirza’nın soyundandır. (Timur-Miranşah Mirza-Sultan Muhammed Mirza-Sultan Ebû Said Kurkan- Ömer Şeyh Mirza) Annesinin ise Cengiz Han’ın oğlu Çağatay soyundan olan Yunus Han’ın kızı olduğu bilinir (Tuğluk Timur Han-Hızır Hoca Han-Muhammed Han-Şir Ali Han-Veys Han- Yunus Han). Ömer Şeyh Mirza’nın, Babür dışında, Cihangir Mirza ve Nasir Mirza adlarında iki oğlu daha vardır.
Babür’ün ise çoğu Kabil’in fethi sırasında doğan Ayşe (Annesi sultan Beyim), Hümayun Mirza, Bârbol Mirza, Mihri-cihan Beyim, İşan Devlet Beyim, Faruk Mirza (Anneleri Mâhım Beyim), Masume Sultan Beyim (Annesi Masume Sultan Beyim), Kamran Mirza, Askeri Mirza, Şahruh Mirza, Sultan Ahmet Mirza, Gülizar (Anneleri Gülruh Beyim), Gülreng Beyim Gülçehre Beyim, Hindal Mirza, Gülbeden Beyim ve Alur Mirza (Anneleri Dildar Beyim) adlarında çocukları olmuştur.
Çoğu Batılı tarih kaynakları, Babür’ü Mughal (Moğol), kurmuş olduğu imparatorluğu ise The Mughal Empire (Moğol İmparatorluğu) olarak yazmış ve Babür dönemini Türk tarihinden kopuk bir şekilde anlatma gayretine düşmüştür. Bu durumun özellikle Hindistan’da günümüze kadar sürecek kalıcı etkileri olmuş, Babür İmparatorluğu’nun adı Moğol İmparatorluğu olarak anılmaya başlanmıştır. Soy ağacı incelendiğinde, Babür’ün Türk olduğu ve kurmuş olduğu imparatorluğun da Türk imparatorluğu olduğu gerçeği görülür. Ancak Babür’ün Türk olduğu gerçeğinin yalnızca baba soyunun Timur’a dayanmasıyla açıklanması da bilimsel geçerliliği olan bir yorum olmayacaktır. Hatıratından alıntıladığımız, Babür’ün kendisine sorun çıkaran Biyâne bölgesindeki Nizam Han’a gönderdiği metin, Babür’ün Türk olduğu ve Türk tarihi içinde yer alması görüşünü destekler nitelikte olması bakımından değerlidir: “Ey Biyâne emîri, türkler ile kavgaya girme; türklerin çevikliği ve kahramanlığı mâlûmdur. Eğer çabuk gelmez ve öğüt dinlemezsen, mâlûm olanı beyana ne lüzum vardır”.
Yorumlar
Hindistan'ın belki de en düzenli zamanlarından birisi
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız