1481 yılında Fatih Sultan Mehmed vefat etti. Sonrasında Fatih’in iki oğluna saltanata geçmeleri için mektup gönderildi. Bu iki oğul Şehzade Cem ve Şehzade Bayezid’di. Mektup Şehzade Cem’e geç ulaşınca Şehzade Bayezid tahta geçti ve 2. Bayezid oldu. Aynı yıl Şehzade Cem topladığı kuvvetle Bursa’ya girdi ve ele geçirdi. Artık Cem Sultan olmuştu. Cem Sultan Bursa ve çevresinde hakimiyet sağladı. Sonrasında 2. Bayezid’e Osmanlı topraklarını paylaşmayı teklif etti. Cem Sultan bu teklifinden sonra Avrupalılardan ve Memluklerden destek gördü. 1481 yılında Cem Sultan ve 2. Bayezid savaştı ve Cem Sultan Yenişehir Ovası’nda yapılan bu savaşı kaybedip Memluk Devleti’ne gitti. Cem Sultan Memlukluların desteği ile yeni bir ordu kurarak 1482 yılında Konya’yı kuşattı. 2. Bayezid ile tekrar savaşan Cem Sultan bir kez daha yenilerek Rodos’a kaçtı oradan da Papa’nın yanına gitti. 1495 yılında Cem Sultan Avrupa’da hayatını kaybetti.
Biz 1481 yılından devam edelim. 1481 senesinde Osmanlı Devleti içinde yaşanan taht kavgaları yüzünden Fatih’in aldığı Otranto şehri Osmanlı kuvvetleri tarafından Napoli Krallığı’na terk edildi. 2. Bayezid döneminde Cem Sultan olayından ötürü kendinden önceki padişahlara göre daha barışçıl politikalar izledi. Çünkü Cem Sultan daha 1495 yılına kadar Avrupa’nın elinde bir koz olarak duracaktı. 1483 yılında 2. Bayezid Macaristan’a doğru ordusuyla hareket etti ancak Macaristan ile meydan savaşına girişmedi. Yine de Macaristan telaşa kapıldı ve 1483 yılında Osmanlı Devleti ile barış anlaşması imzaladı. Bu anlaşmanın sonunda Hersek Osmanlı topraklarına katıldı. 1484 yılında Osmanlı Devleti vergilerini ödemediği için Boğdan’a sefer düzenledi ve Boğdan topraklarının Karadeniz’e kıyısı olan kısımları 1485 yılında alınarak Kırım ile karadan bağlantı sağlandı. Osmanlı Devleti ile Memlukler arasında 1485 yılında ilk çatışmalar yaşandı. Osmanlı ordusu Memlukler ile giriştiği mücadeleleri kaybediyordu. Savaşın ilerleyen yıllarında Memluk orduları Kayseri’ye kadar ilerlediler. Sonrasında Memlukler içinde iç kargaşalar meydana geldi ve 1491 senesinde Memlukler barış yapmak istediler. İki taraf arasında barış yapıldı ve Memluk orduları Osmanlı topraklarından ayrıldılar.
Memlukler ile savaş yaşanırken 1490 yılında Macar kralı Matthias hayatını kaybetmiş ve Macaristan içinde iç kargaşalar baş göstermişti. 2. Bayezid bu fırsatı değerlendirmek istedi ve 1492 yılına gelindiğinde ise Osmanlı Devleti Macaristan civarlarındaki Celje şehrine akınlar düzenledi. 1493 yılında Osmanlı ordusu Balgrad’ı kuşattı ancak geri çekildi ve geri çekilirken Macarların yaptığı ani saldırıdan dolayı ağır kayıplar verdi. Bu savaş sırasında bir netice alamayan Osmanlı Devleti 1494 yılında Macarlar ile barış yaptı. 1499 yılında Venedik’in Mora Yarımadası ve çevresinde kalan son topraklarını almak için sefer düzenlendi. Aynı yıl Osmanlı donanması Sapienza deniz zaferini kazanarak Venedik donanmasını ağır bir yenilgiye uğrattı. İlerleyen zamanlarda Mora ve civarındaki Venedik toprakları Osmanlı Devleti’nin eline geçti. 1502 yılında Osmanlı ve Venedik barış yaptılar. İlerleyen yıllarda 2. Bayezid devleti iyi yönetememe başladı. 1509 yılında 2. Bayezid’in öldüğüne dair iddiaların ortaya çıkması üzerine zaten Safevilerin yıllardır beslediği isyanlar patlak verdi. Osmanlı Devleti içinde Safevi Devleti yüzünden büyük bir kaos ortamı yaşandı. Bu isyanların bastırılmasında 2. Bayezid en büyük oğlu Şehzade Ahmed’i görevlendirdi ancak Şehzade Ahmed bu isyanları bastırmakta başarısız oldu. Bu olay üzerine gelecekteki padişahlık adaylığı için Şehzade Selim öne çıkmaya başladı çünkü o bazı bölgelerdeki isyanları bastırmakta başarılı olmuştu. 1512 yılında 2. Bayezid oğlu Şehzade Selim’e tahtı bıraktı. Aynı yıl 2. Bayezid hayatını kaybetti.
2. Bayezid dönemi nasıldı?
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız