Kasım 15, 2024

Başlasın Mısır Seferi

Mısır 1516 – 1517 yıllarında Yavuz Sultan Selim’in Memlukleri yenip Mısır’ı ele geçirmesinden beri Osmanlı Devleti’ne ait bir bölgeydi. Ve bu durum uzunca bir süre böyle devam edecekti. Mısır 1880’li yıllarda Osmanlı Devleti’nin elinden çıksa da daha öncesinde de Mısır’ı Osmanlı Devleti’nin elinden almaya yönelik büyük bir girişim oldu. Bu girişim ise 1798 yılında Fransız komutan Napolyon Bonapart tarafından denendi. Peki neden yıllarca müttefik olarak kalan iki ülke olan Fransa ve Osmanlı Devleti birbirleri ile savaşmışlardı?

Başlasın Mısır Seferi

Fransa ve Osmanlı arasında kurulan dostluğun temelleri 16. yüzyılda dönemin Osmanlı padişahı olan Kanuni Sultan Süleyman ile Fransa Kralı Fransuva arasında yapılan bir antlaşmayla başladı. Bu dostluğun sebebi ise o dönemde hem Osmanlı’nın hem de Fransa’nın ortak düşmanı olan Habsburg Hanedanlığıydı. Habsburglar o dönemde Avusturya, Kutsal Roma İmparatorluğu ve İspanya’yı yönetiyordu. Fransa ve Osmanlı arasında yapılan antlaşma ile Fransızlar Osmanlı’dan ekonomik ve ticari ayrıcalıklar elde ettiler. Ayrıca Osmanlı bazı dönemlerde Fransa’yı Habsburg tehtidine karşı da korudu. Fransa ve Osmanlı’nın müttefikliği 17. ve 18. yüzyılda da devam etti. Osmanlı Avusturya ve Rusya ile sık sık savaştığı 17. ve 18. yüzyıllarda Fransa’dan batıda bulunan yenilikler ve Avrupalı ülkelerin genel durumunu öğrenmek anlamında pek çok yardım aldı. Özellikle askeri yenilikleri Fransa’dan almak isteyen Osmanlı padişahı 3. Selim oldu.

Başlasın Mısır Seferi

Ancak 3. Selim’in Osmanlı padişahı olmasından sadece birkaç ay sonra Fransa’da Fransız Devrimi başladı. İşte bu olay Fransa ve Osmanlı arasında dostluğu bitiren olay oldu diyebiliriz. Çünkü Fransız Devrimi’nden sonra Fransa artık eski hanedan tarafından yönetilmiyordu. Yani Fransa’nın Osmanlı ile olan antlaşmalarının ve geçmişinin artık Fransa açısından pek bir anlamı yoktu. Ayrıca Fransız Devrimi’nin başlattığı özgürlük ve milliyetçilik akımları Osmanlı gibi içinde pek çok farklı ulusu bulunduran bir devlete ciddi zararlar vermeye başlamıştı. Ancak Fransa ile Osmanlı arasında çıkan savaşın en büyük sebebi Napolyon Bonapart’ın ta kendisidir diyebiliriz. Napolyon Bonapart 1797 yılından itibaren Osmanlı Devleti’nin artık yıkılmakta olan bir devlet olduğunu görmüş ve Fransa’nın çıkarları için en uygun olan davranışın Osmanlı’dan Mısır’ı almak olduğunu düşünmeye başlamıştı. Napolyon 1797 yılında Kuzey İtalya Bölgesi’ni Fransa topraklarına kattıktan sonra buradan Balkanlarda Osmanlı aleyhinde milliyetçilik propagandaları yapmaya başladı. Osmanlı Devleti durumu anlayıp 1798 yılında Fransa ve Napolyon ile anlaşma yoluna gitmek için harekete geçtiğinde ise artık çok geçti. Napolyon Mısır Seferi için çoktan harekete geçmişti.

 

Fransa neden Osmanlı Devleti’ne saldırdı?

Yorumlar

  • Bakalım sonucu nasıl olacak?

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Az Kaybetmek

Az Kaybetmek

Merak Etkisi

Merak Etkisi

Değişen Motivasyon Kaynakları

Değişen Motivasyon Kaynakları

Başarının da Tatmin Etmemesi

Başarının da Tatmin Etmemesi

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Az Kaybetmek

probiyotik

“Herz” nedir?

bubble30
Nielawore

HİLAL BULUTSUSU: NGC 6888

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun