Selahaddin Eyyubi 2. Haçlı Seferi’nden sonra giderek güçlendi ve Müslümanların büyük bir kısmını tek bir çatı altında topladı. Sonunda Kudüs’ü de geri alan Selahaddin Eyyubi döneminin en prestijli adamı haline geldi. Kudüs’ün düşmesi ile Papa yeni bir haçlı seferi çağrısı yapıldı. Tarihe 3. Haçlı Seferi olarak geçecek olan bu çağrıya İngiltere, Fransa ve Kutsal Roma İmparatoru bizzat cevap vererek katıldılar ve 1189 yılında 3. Haçlı Seferi başladı. Oluşturulan haçlı ordusu haçlı seferleri arasındaki en kalabalık ve donanımlı ordular arasındadır. Haçlı ordusunun Almanlardan oluşan kısmı karadan, Fransız ve İngilizlerden oluşan kısmı ise denizden kutsal toprakları geri almak için ilerlemeye başladılar.
Karadan giden Alman ordusu Bizans topraklarını yakıp yıkarak ilerledi. Yıkım Bizanslılar için o kadar can yakıcı oldu ki rivayetlere göre dönemin Bizans kralının Selahaddin Eyyubi ile gizli bir anlaşma yaparak Bizans’ın kendi topraklarından geçen haçlı ordusunu zayıflatması ve karşılığında da Selahaddin Eyyubi’nin Bizans’a saldırmama sözü verdiği söylenir. Alman ordusu Anadolu Selçuklu topraklarına girdikten sonra ağır zayiatlar verse de Anadolu Selçuklu ordusunu yenerek Konya’yı ele geçirdi ve yoluna devam etti. Ancak Alman Haçlı ordusu komutanı ve Alman kralı Friedrich’in yıkanmak için girdiği nehirde boğularak ölmesi Alman ordusu için kötü bir sürpriz olmuştu.
Alman ordusundan daha fazla asker bu olaydan sonra orduyu terk etti. Daha Suriye’ye varmadan Alman haçlı ordusu tükenmenin eşiğine gelmişti. Tüm bunlar olurken Fransız haçlı ordusu Akka şehrine gelip buradaki kuşatmaya yardım etmeye başlamıştı ve daha da fazlası geliyordu. İngiliz haçlı ordusu ise denizden giderken fırtınaya yakalanmış ve Kıbrıs adasında karaya vuran askerlerinin bir kısmı ve ordusuna lazım olacak malzemeler için Aslan Yürekli Richard’ın önderliğinde kalan İngiliz haçlı ordusu Kıbrıs adasına çıkmış ve işgal etmişti. Sonrasında Richard da Akka şehrine doğru yola çıktı. İngilizlerin desteği geldiği zaman Akka şehri düştü.
Akka şehri alınırken yaşanan bazı olaylardan ötürü bütün haçlı ordusu Richard’ın komutasına girdi. İlerleyen zamanlarda Selahaddin ve Richard arasında yapılan Arsuf Muharebesinde Richard kazandı. Haçlılar bir türlü durdurulamıyordu. Sonrasında Richard için de işler iyi gitmemeye başladı. Selahaddin gücünü tekrar toplamıştı. Richard ise ilerleme kaydetmesine rağmen şartlar bir türlü olası bir Kudüs kuşatmasına imkan vermiyordu. Fransız askerler sonrasında Richard’ı terk etmişti. Richard tahtını koruyabilmek içinde İngiltere’ye dönmek istiyordu. En sonunda Selahaddin ve Richard arasında bir anlaşma sağlandı ve sınırlarda çok ta büyük değişiklikler olmadan 3. Haçlı Seferi de bitmişti.
3. Haçlı Seferi neden yapıldı? 3. Haçlı Seferi ne zaman başladı? 3. Haçlı Seferi’ne hangi krallıklar katıldı? 3. Haçlı Seferi’nde ne zaman Akka Haçlıların eline geçti? 3. Haçlı Seferi’nde Alman ordusu neden dağıldı? 3. Haçlı Seferi’nin sonucu ne oldu?
Yorumlar
Sonunda anlaşabilen yöneticiler
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız