Ekim 04, 2024

Beyaz Arap: Arabistanlı Lawrence – Friendz10

Filistin'i Süveyş'ten ayıran çöller bölgesini oluşturan yarımada, 'Sina Yarımadası' diye anılır. Hazreti Musa'nın tırmandığı Turu  Sina' dağı da bu yörededir. Birinci Dünya Savaşı'nın en kritik günlerinde, 1917 yılının başlarında, İngilizler Sina'yı ele geçirdiler. Osmanlı kuvvetleri Sina cephesini yeniden düzenledi.

Beyaz Arap: Arabistanlı Lawrence – Friendz10

Yarımada İngilizlerde kaldı; Osmanlı'nın elinde bulunan Hanı Yunus (sahilde) ve Biressebi (içerlerde) önünden geçen yeni bir cephe kuruldu. Her iki taraf, tahkimata başladı. İngilizler Sina'da, Süveyş kanalından cepheye kadar demiryolu ve su boruları getirdiler, 31 Ekim 1917'de başlayacak ve Osmanlı'nın Suriye cephesini çökertecek genel bir taarruzun hazırlıklarına giriştiler.

Beyaz Arap: Arabistanlı Lawrence – Friendz10

Aslında İngilizlerin Arabistan yarımadasına yönelik askeri çalışmaları, Birinci Dünya Savaşı'ndan çok daha öncelere dayanır. Ünlü İngiliz casusu Lawrence'ın adı da bu faaliyetlerin bir çok noktasında, başından beri karşımıza çıkar. Asıl sorumuz kimdir bu Arabistanlı Lawrence?

 

Beyaz Arap: Arabistanlı Lawrence – Friendz10

Thomas Edward Lawrence, 1910 yılında Oxford Jesus College'ın tarih bölümünü birincilikle bitirir bitirmez uzun bir Suriye gezisine çıkar. Magdalen College'dan aldığı özel bir burs ile gerçekleştirdiği bu gezide Lawrence, Fırat kıyısındaki Hitit yerleşimi Karkamış'ta (Kuzey Suriye) yürütülen kazılara katılır. Arkeolojiye olduğu kadar etnolojiye de ilgi duyar. Bu doğrultuda Arapları, çöl insanlarını ve Bedevileri gözlemler; onların yaşam tarzlarını, geleneklerini hatta dillerini öğrenir. "Bu olağanüstü Doğu yaşam tarzı" onu çok etkilemiştir. Genç Suriyelilerle, kimi kabile reisleriyle dostluk kurar.

Yorumlar

  • Bir ajan Orta Doğu'yu karıştırdı

  • Bu adama nasıl inandılar hala aklım almıyor

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Perovskit Nedir?

Perovskit Nedir?

Fatih Sultan Mehmed ve Kırım

Fatih Sultan Mehmed ve Kırım

Fatih Sultan Mehmed Han ve Anadolu Seferleri
Hıristiyan Devletler ve II. Mehmed

Hıristiyan Devletler ve II. Mehmed

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İnsanın Farkı

probiyotik

Perovskit Nedir?

bubble30
Nielawore

NO SPACE TRAVELER LEFT: CREW 9

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun