Kasım 15, 2024

Bilgisayarın Tarihi (VI) – Friendz10

Bildiğimiz ilk dinazor firma Commodere 64'ün kuruluşu ve ilk laptop türevleri...

 

TCP/IP (1981)

 

İnternetin geçmişi 1972'de bulunan ARPANET'e kadar dayansa da bilgisayarlar arasındaki iletişi körükleyen TCP/IP'nin bulunması oldu. Bu yeni protokol döneminde bir devrim niteliğindeydi ve işkence olan bilgisayar iletişimini çok daha kolay hale getirdi.

Bilgisayarın Tarihi (VI) – Friendz10

IBM PC (1981)

 

IBM firması yeni üreteceği bilgisayar için PC (Personel Compiter) adını verdi. Yazımızda bahsettiğimiz gibi bu bilgisayarın ilk işletim sistemi Microsoft'un yazdığı PC-DOS oldu. IBM'in daha önceki girişimi olan 5100 modeli son derece başarısız olmasına karşın PC'ler öylesine büyük bir başarı yakaladı ki, dünyada bilgisayar kavramı değişmeye başladı. Bu tarihten sonra bilgisayarların evlere kadar girmesi artık hayal değildi. PC'ler ofislere ve evlere yayılmaya başladı. Bu bilgisayarın başarısı hem Microsoft'u hem de IBM'i kat kat büyüterek dev bir firma haline getirdi. İlk IBM PC 4,77 Mhz Intel 8088 işlemcili, 16 Kb belleğe sahipti.

Bilgisayarın Tarihi (VI) – Friendz10

İlk Laptop Osborne (1981)

 

1981 senesinin bilgisayar tarihinde böylesine önemli olmasının nedenlerinden biri de ilk taşınabilir bilgisayarın ticari anlamda üretilmiş olmasıdır. He ne kadar Alan Kay'in Xerox Parc için geliştirdiği Dynabook konsepti ilk taşınabilir bilgisayar olarak kabul edilse de, son kullanıcıya ilk ulaşan Osborne 1 olmuştur. 10,7 kg'lık ağırlığıyla taşınması için bir hamal tutabileceğiniz bu bilgisayarda 5 inçlik bir ekran bulunuyordu ve CP/M 2.2 işletim sistemi kullanıyordu. İşlemcisi 4 Mhz ve belleği 65 KB kadardı.

Bilgisayarın Tarihi (VI) – Friendz10

Commodore 64 (1982)

 

64 KB'lık bellek, 16 renk ve sınırsız eğlence. Ürün piyasaya çıktığında 595 dolarlık fiyatına rağmen dünyada 17 milyon adet satarak tüm zamanların en çok satan bilgisayarı rekoru halen Commodore 64'ün elinde bulunduruyor.Ülkemizde de çok sayıda satan bu küçük bilgisayar doğrudan televizyona bağlanabildiği gibi renkli monitöre de bağlanıyordu. Bildiğiniz teyp kasetleriyle yükleme yapabilen bu bilgisayarın tarihe geçtiği bir başka konuysa kendini aşan ilk bilgisayar oluşuydu. Mühendisler C64'ü programlarken bir imleç karesine 4 renk sığdırmışlardı. Sonradan geliştirilen bir teknik ile bu sayı 16 renge yükseldi. Bu konu C64'ün tasarımcılarını bile hayrete düşürmüştü. C64 bilgisayarlar günümüzde 2. el pazarlarında halen alıcı buluyor.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Midemiz Hislerimizle Hareket Ediyor Olabilir Mi?
Diplomasi Uzmanı Yunuslar

Diplomasi Uzmanı Yunuslar

Yunuslar Islık Mı Çalıyor?

Yunuslar Islık Mı Çalıyor?

Yunuslarda Hiyerarşi

Yunuslarda Hiyerarşi

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Renksiz

probiyotik
bubble30
Nielawore

"İNCECİKTEN BİR KAR YAĞAR"

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun