Kasım 21, 2024

Birazdan Stalingrad’dayız: 2. Dünya Savaşı

Herkese merhaba. 2. Dünya Savaşı’na kaldığımız yerden tüm hızımızla devam ediyoruz ama bu savaş bazen bizden daha hızlı ilerliyor. En son kaldığımız yerde Birleşik Krallık ve Almanya arasında Afrika’dan tutunda Suriye’ye kadar geniş bir alanda savaş yaşanıyordu ama Almanların “Çöl Tilkisi” Lakaplı komutanı Erwin Rommel Sayesinde Almanlar Afrika’da Birleşik Krallık’a karşı üstünlük kurmuş gibi gözüküyordu. Her şeye rağmen savaş Almanlar için gayet iyi gidiyordu. Hitler bu durumdan cesaret almış olacak ki

Sovyetler Birliği’ne saldırı hazırlıklarına başlanmasının emrini verdi.

Birazdan Stalingrad’dayız: 2. Dünya Savaşı

Almanlar Sovyet saldırısında yanlarına Japonya’yı da almak istiyordu ama Japonya ve Sovyetler Birliği 1941 yılında saldırmazlık anlaşması yaptılar. Hitler’in bir diğer korkusu da Birleşik Krallık’ın savaşmayı bırakmamasının sebebinin Sovyetler Birliği’nin er ya da geç Almanlara karşı savaşa katılacağı düşüncesiydi. Hitler’i muhtemelen Sovyetler Birliği’ne karşı saldırı emri vermesinin altında yatan en büyük sebeplerden bir tanesi onun bu korkusuydu. Diğer büyük bir sebep ise Sovyetler’in kaynaklarını ele geçirmek ve Komünizmi yok etmekti. 1941 yılında Almanya Sovyetler Birliği’ni Almanya’ya karşı bir saldırı planlamakla suçlayarak İtalya, ve Romanya’nın da desteği ile Sovyetler Birliği’ne karşı

Barbarossa adını verdikleri harekatı başlattılar.

Savaş Sovyetler için korkunç geçiyordu.

Birazdan Stalingrad’dayız: 2. Dünya Savaşı

Mihver Devletleri (Almanya, İtalya, Romanya, Macaristan, Finlandiya) Yıldırım Savaşı taktiğini başarılı bir şekilde kullanarak Sovyet ordularını daha toparlanamadan kuşatmaya almış ve 4 Sovyet ordusunu yok etmişti. Ardından Alman ve müttefikleri Ukrayna’yı alarak Moskova ve Stalingrad’a kadar dayandılar.

Ama burası Almanlar için son durak olacaktı.

Tüm bunlar olurken Birleşik Krallık ve Sovyetler Mihver Devletleri’nin Asya’da ilerlemesini ve petrol yataklarına ulaşmasını engellemek için İran’ı işgal ettiler. Tabi bunun istila için bir bahane olup olmadığını senin yorumuna bırakıyorum. Devam edecek… Bir önceki bölüm için buraya tıklayabilirsin.

 

 

Japonya ve Sovyetler ne zaman saldırmazlık anlaşması yaptılar? Hitler neden Sovyetler Birliği’ne saldırı emri verdi? Mihver Devletleri hangi devletlerdir? Barbarossa Harekatı nedir?  Sovyetler ve Birleşik Krallık neden İran’ı istila etti?

Yorumlar

  • Mihver Devletleri ilk kez duydum ellerine sağlık

  • Değişik...

  • Teşekkür ederim

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Disiplin

Disiplin

Değişmeyen Düzen

Değişmeyen Düzen

Kültürün Olumsuz Yanı

Kültürün Olumsuz Yanı

Uzun Süren Çocukluk

Uzun Süren Çocukluk

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Disiplin

probiyotik

Yazı Nasıl Gelişti?

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun