En son kaldığımız yerde Hitler ekibini toplamaya başlamıştı. Aynı zamanda Hitler 1. Dünya Savaşı sonrası küçülen Alman ordusunda işinden olan eski askerlerden de kendisi ve partisi için bir nevi orduya benzeyen adı da Gestapo olan bir polis birliği ve SA’yı kurmuştu. 1932’de Hitler Cumhurbaşkanlığı seçimini kıl payı kaybetmişti. Ama Hitler yerinde durur mu durmaz. Hinlik ve cinliğin kitabını yazmış olan Hitler Gestapo’ya verdiği emirle 1933 yılında Reichstag’da yani Almanya Meclis binasında yangın çıkarttırır ve bütün suç Almanya’da yükselen Komünistlerin üzerine kalır.
Hitler bu olaydan sonra ülkeyi tekrar bir seçime götürür ve oylarını yükseltmiş bir şekilde parlamentoda Nazi çoğunluğunu sağlar. Sonrasında Hitler “Yetki Yasası” adında bir yasayı parlamentodan geçirterek tüm gücü eline alır, diktatör olur ve 3. Reich kurulur. Adolf Hitler tüm bunları yaparken Alman şansölyesi de olmuştu. Almanya için kıyamet giderek yaklaşıyordu. 1934 yılına gelindiğinde ise dönemin Almanya Cumhurbaşkanı Hindenburg öldü. Peki bizim adam ne yaptı dersiniz. Tabi ki Cumhurbaşkanlığı yetkilerini de kendisinde topladı.
Hitler artık Almanya’nın en güçlü adamıydı. Hitler iktidara geldiğinde ilk olarak Alman ekonomisini düzeltti. Daha sonra “Uzun Bıçaklar Gecesi” olarak adlandırılan icraatını gerçekleştirdi. Biçer döver gibi çalışan Hitler SA subaylarının birçoğunu ve kendisine muhalif diğer unsurları 1 gecede öldürttü. Bunu yapınca ordu üzerinde tam bir otorite kuran Hitler artık Dünya’yı işgal edecek güce ulaşmasını sağlayacak adımları atmaya başladı. Bunları yaparken de Yahudileri, Çingenleri ve yaşlı, engelli Almanları toplama kamplarına götürtüp ortadan kaldırttı. Devam edecek… Hikayenin bir önceki bölümü için buraya tıklayabilirsin.
Gestapo nedir? SA nedir? Reichstag yangını ne zaman çıktı? Yetki yasası nedir? 3. Reich nasıl kuruldu? Hindenburg ne zaman öldü? Uzun Bıçaklar Gecesi nedir?
Yorumlar
Bak mangal yakmayın her yerde yakacaksınız koskoca Meclis Binasını. Neyse ya komünist kuzenim yakmış deriz.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız