Kasım 21, 2024

Bölünme Aşamasındaki Osmanlı ve II. Murad

Timur'un Anadolu'yu istilasıyla karışan ve da­ğılmaya yüz tutan Os­manlı devleti, Çelebi Mehmed'in çabalarıyla bir nebze olsun kendini toparlar. Ancak onun 1421'deki ölümüyle, Osmanlı ülkesi yeniden bir kargaşaya gömülür ve bölün­menin eşiğine gelir. Hem Os­manlı tahtına başka rakipler çıkar hem de Karaman, Çandar, Germiyan, Saruhan ve Menteşe gibi beylikler ayakla­narak Osmanlı topraklarını işgal ederler. 1402'deki duru­ma geri dönülür. Bizans imparatoru, salta­nat değişikliğinin ilk günlerin­deki havadan istifade ederek, II. Murad'dan bir menfaat ko­parmaya çalışır. Ancak bunda başarılı olamayınca, II. Murad'ın amcası Mustafa Çelebi'yi, İzmiroğlu Cüneyd Bey ile birlikte Gelibolu'da karaya çıkarırlar. Mustafa Çelebi, Yıldırım Bayezid'in gerçek oğlu olması­na rağmen Osmanlı tarihleri onun taht üzerindeki meşru­iyetini gölgelemek için, 'Düz­mece' adıyla zikretmiştir.

Bölünme Aşamasındaki Osmanlı ve II. Murad

Mustafa Çelebi, Gelibo­lu'ya çıktıktan sonra geçtiği yerlerin halkı ona itaat eder. Kısa sürede Rumeli'deki hal­kın yanı sıra askerler de onun padişahlığını tanırlar. Rume­li'nin kısa sürede ona iltihakı­nın nedeni, o sırada II. Mu­rad'ın henüz 18 yaşında olma­sıdır. Mustafa Çelebi'nin Rume­li'de hakimiyet kurduğu Bur­sa'da duyulunca, Veziriazam Bayezid Paşa ona karşı gönde­rilir. Ancak Edirne yakınların­da, Sazlıdere denilen bataklık arazide iki taraf karşılaştığında, Veziriazam'ın yanındaki kuvvetler, Mustafa Çelebi'ye katılırlar. Bu olayın ardından, Rumeli'nin önde gelen beyleri de Mustafa Çelebi'nin çevre­sinde toplanırlar. Edirne ve Serez'de, Mustafa Çelebi adı­na para bastırılır.

Bölünme Aşamasındaki Osmanlı ve II. Murad

Osmanlı İmparatorluğu fetret devrindeki gibi, Anado­lu ve Rumeli olmak üzere ikiye bölünür. Rumeli'de duru­munu sağlamlaştıran Mustafa Çelebi, Cüneyd Bey'in de teşvikleriyle Anadolu'ya geçerek Bursa'ya doğru ilerler. Ulubad suyu kenarlarında iki ordu karşılaşır. Rumeli'nin önde gelen akıncı beylerinden Mihaloğlu Mehmed Bey, gece yarısı Mus­tafa Çelebi'nin yanında yer alan Rumeli beyleriyle görüşe­rek onları II. Murad'ın yanına çeker. Yanındaki askerlerin çoğu ayrılan Mustafa Çelebi, Gelibolu'ya geçerse de Cenevizlilerden gemi temin eden II. Murad'ın kuvvetleri onu taki­be başlarlar ve Tunca vadisin­de Kızılcaağaç Yenicesi'nde Mustafa Çelebi'yi yakalarlar. II. Murad daha sonraki se­ferleriyle Anadolu'daki bey­likleri itaat altına alır, Germiyanoğlu Beyliği'ni ise son be­yin ölümü üzerine, savaşsız olarak ülkesine dahil eder. Genelde, 1413'te Çelebi Mehmed'in kardeşlerini berta­raf edip tahta tek başına geçmesiyle Fetret devrinin bittiği söylenirse de, aslında Osman­lı, bölünme tehlikesi ve kargaşa ortamından, ancak İstan­bul'un fethiyle kurtulabilmiş­tir. Osmanlı İmparatorluğu'nda fetret devrinin gerçek bitiş tarihi, 1453'tür.

Yorumlar

  • Tüm hükümdarlığı devleti tutmaya çalışmakla geçmiş

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Yazı Nasıl Gelişti?

Yazı Nasıl Gelişti?

Nuh’ un Gemisi

Nuh’ un Gemisi

Nuh Suların Çekildiğini Nasıl Anladı?

Nuh Suların Çekildiğini Nasıl Anladı?

Nuh Tufanı Sonrası Ziyafet

Nuh Tufanı Sonrası Ziyafet

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Disiplin

probiyotik

Yazı Nasıl Gelişti?

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun