Bonneval Paşa faaliyetlerini sadece askeri eğitimle sınırlamaz. Aynı zamanda Babıali'nin diplomatik danışmanlığını yapar, Türkçeye tercüme ettirdiği askeri ve diplomatik içerikli raporları ile vezirlerin çoğunun itibarını kazanır. 1733'te Sadrazam Hekimoğlu Ali Paşa'yı Polonya Veraset Savaşı’nda (1733– 1738) Babıali tarafından izlenmesi gereken tutum konusunda aydınlatır. Beş yıl sonra Sadrazam Muhsinzade Abdullah Paşa'ya Avusturya 'ya karşı yürütülecek bir savaş konusunda danışmanlık yapar.
1735’de ölen Ferenc Rakoczi'nin oğlu Prens Joseph Rakoczi yönetiminde Macaristan'da bir ayaklanma düzenleme konusunda başarısızlığa uğrayınca, 1738'de gözden düşer ve başkentten 400 kilometre uzaklıktaki Kastamonu'ya sürülür. Bu sürgün kısa süreli olacaktır; 1740'ta Bonneval İstanbul'a geri dönmesi için gereken müsaadeyi alır, dönüşünde saygınlığı, görevi ve malları kendisine iade edilmiştir. Üç tuğlu paşa, Rumeli Beylerbeyi, Karaman Valisi, Humbaracıbaşı Ahmet Paşa Bonneval ömrünün son yıllarını Boğaziçi'ndeki biri Fransız diğeri Türk tarzında döşenmiş iki bölümlü enfes yalısında geçirir.
Soylulara yakışır biçimde beyaz çorap ve kısa ayakkabı giyerek Avrupaî mobilyaların oluşturduğu dekorda, Osmanlı başkentini ziyaret eden kraliyet gemilerinin subaylarını ağırlamaktan zevk almaktadır. Casanova anılarında, bu “Fransız usulüne göre giyinmiş etkili yaşlı soylu kişinin” konutuna nasıl teveccühle kabul edildiğini aktarır. Ancak aynı Bonneval, iki gün sonra Casanova'yı “Türk kıyafetiyle” ağırlayacaktır; üzerinde uzun bir kaftan, başında da “iki kilo ağırlığında” bir kavuk bulunmaktadır.
Ressam Jean-Etienne Liotard'ın 1741'de yaptığı ve günümüzde Rutland Dükü’nün (Belvoir Kalesi, Grantham) koleksiyonunda muhafaza edilen o çok güzel pastel resmin bize sunduğu, işte bu portredir. Bunca maceradan sonra Bonneval Kontu, 23 Mart 1747 akşamında son nefesini verir. Onun yerine humbaracıbaşı olarak atanan evlatlığı Süleyman Bey ertesi gün naşını Tophane Cami’ne taşıtır. Oradan da Galata Mevlevihanesi mezarlığına nakledilecektir. Kont Claude-Aexandre de Bonneval, nam-ı diğer Ahmet Paşa, Limousin’deki topraklarından çok uzakta, işte bu sessiz sakin mezarlığın gözden ırak bir köşesinde istirahat etmektedir.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız