Eylül 08, 2024

Bonneval Gayri Müslüm Paşa

Bonneval Paşa faaliyetleri­ni sadece askeri eğitimle sınır­lamaz. Aynı zamanda Babıa­li'nin diplomatik danışmanlı­ğını yapar, Türkçeye tercüme ettirdiği askeri ve diplomatik içerikli raporları ile vezirlerin çoğunun itibarını kazanır. 1733'te Sadrazam Heki­moğlu Ali Paşa'yı Polonya Veraset Savaşı’nda (1733– 1738) Babıali tarafından izlenmesi gereken tutum konusunda ay­dınlatır. Beş yıl sonra Sadrazam Muhsinzade Abdullah Paşa'ya Avusturya 'ya karşı yürütüle­cek bir savaş konusunda da­nışmanlık yapar.

Bonneval Gayri Müslüm Paşa

1735’de ölen Ferenc Ra­koczi'nin oğlu Prens Joseph Rakoczi yönetiminde Maca­ristan'da bir ayaklanma dü­zenleme konusunda başarısızlığa uğrayınca, 1738'de göz­den düşer ve başkentten 400 kilometre uzaklıktaki Kasta­monu'ya sürülür. Bu sürgün kısa süreli ola­caktır; 1740'ta Bonneval İstan­bul'a geri dönmesi için gereken müsaadeyi alır, dönüşünde saygınlığı, görevi ve malları kendisine iade edilmiştir. Üç tuğlu paşa, Rumeli Beylerbeyi, Karaman Valisi, Humbaracıbaşı Ahmet Paşa Bonneval ömrünün son yıllarını Boğaziçi'ndeki biri Fran­sız diğeri Türk tarzında dö­şenmiş iki bölümlü enfes yalı­sında geçirir.

Bonneval Gayri Müslüm Paşa

Soylulara yakışır biçimde beyaz çorap ve kısa ayakkabı giyerek Avrupaî mobilyaların oluşturduğu dekorda, Osman­lı başkentini ziyaret eden kra­liyet gemilerinin subaylarını ağırlamaktan zevk almaktadır. Casanova anılarında, bu “Fransız usulüne göre giyin­miş etkili yaşlı soylu kişinin” konutuna nasıl teveccühle kabul edildiğini aktarır. Ancak aynı Bonneval, iki gün sonra Casanova'yı “Türk kıyafetiy­le” ağırlayacaktır; üzerinde uzun bir kaftan, başında da “iki kilo ağırlığında” bir ka­vuk bulunmaktadır.

Bonneval Gayri Müslüm Paşa

Ressam Jean-Etienne Lio­tard'ın 1741'de yaptığı ve gü­nümüzde Rutland Dükü’nün (Belvoir Kalesi, Grantham) koleksiyonunda muhafaza edilen o çok güzel pastel res­min bize sunduğu, işte bu por­tredir. Bunca maceradan sonra Bonneval Kontu, 23 Mart 1747 akşamında son nefesini verir. Onun yerine humbara­cıbaşı olarak atanan evlatlığı Süleyman Bey ertesi gün naşını Tophane Cami’ne taşıtır. Oradan da Galata Mevlevi­hanesi mezarlığına nakledile­cektir. Kont Claude-Aexandre de Bonneval, nam-ı diğer Ah­met Paşa, Limousin’deki top­raklarından çok uzakta, işte bu sessiz sakin mezarlığın gözden ırak bir köşesinde isti­rahat etmektedir.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Ülkemizde Basketbol

Ülkemizde Basketbol

Osmanlı'nın Pahalı Dişler

Osmanlı'nın Pahalı Dişler

Kiralık Diş

Kiralık Diş

Selüloit ve Yeni Patlayıcılar

Selüloit ve Yeni Patlayıcılar

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kim Olduğumuz

probiyotik

Ülkemizde Basketbol

bubble30
Nielawore

JUPITER WITH ULTRAVIOLET RAYS

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun