İlginç olan, İskender'i tanrısallaştıran doğulu halkların, onun "insansı" niteliklerini batılı toplumlardan çok daha gerçekçi bir şekilde betimlemesi. İskender'i en iyi ve ayrıntılı anlatan kaynakların başında gelen Hint ve Pers efsanelerine bakıldığında, dış görünüşünün, günümüz Hollywood'unda çevrilen filmlerde ona yakıştırılanın aksine, esmer ya da kumral olduğu görülüyor!
Batı dünyasındaki adıyla Alexander, Farsça ve Arapça'da "İskender" olarak geçiyor. İsminin doğu dillerinde telaffuz edildiğinde, değişik bir Asyatik formun kullanılmış olması doğaldır. Burada Sanskritçe'de hangi formun kullanıldığı üzerinde durulması gerekli. Bunu öğrenmek için de Budist rahiplerin yıllıklarına bakmamız gerekiyor.
Sanskritçe Melinda, Kumara, Senani, Sakti-Dhara (mizrak taşıyan)
Örneğin, "Menander" adlı Yunan-Baktria kralı. Budistlere ait kaynaklarda Sanskritçe "Melinda" olarak adlandırılıyor. İskender'in de benzer bir dil çarpılmasıyla Hint kaynaklarında "Skanda" olarak geçtiğini görüyoruz. İskender efsanesi çeşitli kavimler arasında yayıldıkça, ismi de farklı şekillerde telaffuz edildi. (Kimi Sanskrit kaynaklarında "prens" anlamına gelen "Kumara" olarak yer alan İskender, bazen de "başkomutan" anlamına gelen "Senani" diye anıldı. Büyük İskender'i, günümüzdeki bir kavramla tanımlarsak, o gerçek bir "savaş beyi" idi. Kendisine candan bağlı Makedon savaşçılarından oluşan ordusundaki en gözde silah ise mızraktı. Sanskritçe'deki Skanda'nın diğer bir söyleniş şekli "Sakti-Dhara"dır. Anlamı ise "mızrak taşıyan"dır.
Sizi biraz daha şaşırtalım mı? Makedonyalı Büyük İskender, bugün Hindu dininin en önemli tanrılarından biri, tanrı Şiva'nın oğlu Skanda'nın da isim babası! "Tanrı" Skanda'nın diğer adlarından biri ise, İskender'in de adı olan "Kumara"dır, yani prens!
Yorumlar
ay şok oldum cidden
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız