Şubat 19, 2025

Büyük Makedonya Kralı İskender’in Ölümü

Eski Makedonya alanında uzmanlaşmış tarihçiler, o dö­nemde hesaplaşmaların zehir­le değil, kılıçla yapıldığı görüşünü savunurken, dedektif Greeve'in ekibinde yer alan doktorlar, Büyük İskender'in iki haftayı yatakta geçirmiş olmasının, zehirlenme tezini destekler bir durum olduğunu iddia ediyor ve araştırmalarını bu yönde sürdürmekte ısrar ediyorlar.

Büyük Makedonya Kralı İskender’in Ölümü

John Greeve ve ekibinin çalışması bir dizi röportaj ha­linde İngiliz ulusal televizyon kanalı Channel 5'te yayımlan­dı. Program sırasında, bir baş­ka ihtimal üzerinde de durul­du: Bu da, Büyük İskender'in bir komplo sonucu değil, dik­katsizlik sonucu zehirlenmiş olabileceği ihtimali.

Büyük Makedonya Kralı İskender’in Ölümü

Dönemin eczacıları bazı zehirleri düşük dozlarda tedavi amaçlı kullanır­lardı. Büyük İskender yakalandığı bir enfeksi­yondan - ki bu yine muhtemelen sivrisinek­ler tarafından bulaştırı­lan bir hastalık olmalı -­ kısa sürede kurtulabil­mek için, aldığı dozları artırmış olabilir. Tabii bunun da beraberinde, kaçınılmaz sonu getirdi­ği düşünülüyor.

Büyük Makedonya Kralı İskender’in Ölümü

Pers İmparatorluğu'nu yıkıp Yunanistan'dan Hindistan'a kadar uzanan büyük bir imparatorluk kuran ve Eski Yunan uygarlığının doğuda yayılmasında etkili olan “Büyük İskender”, M. Ö. 356'da Makedonya'da, Pelle'de doğdu. Babası Makedonya Kralı II. Philippos, annesi de Epir Kralı Neoptolemos'un kızı Olympias idi. 13- 16 yaşları arasında, Aristoteles'ten aldığı derslerin etkisiyle felsefe, tıp ve bilime ilgi duyan İskender, babasının ordularında iyi bir komutan olarak yetişti. Kral II. Philippos'un bir komplo sonucu M.Ö. 336'da öldürülmesinin ardından İskender, Makedon komutanlar tarafından kral ilan edildi. Babasının hasımlarını ve olası rakiplerini öldürdükten sonra, bütün Yunan şehir ­devletlerine Makedonya'nın üstünlüğünü kılıcıyla kabul ettirdi.

Büyük Makedonya Kralı İskender’in Ölümü

Tahta çıkışından beri Pers İmparatorluğu'nu ele geçirmeyi tasarlayan İskender, M. Ö. 334 yılının ilkbaharında Asya Seferi'ne çıktı. Homeros'tan aldığı esinle önce Troya'yı ziyaret ederek Akhilleus'un mezarına çelenk koyan İskender, Granikos Çarpışması’nda Persleri yendi ve ordularına Batı Anadolu'nun kapılarını açtı. Batı Anadolu'nun fethinden sonra Perge'ye, Akdeniz kıyılarına yöneldi. Söylenceye göre, Frigya'dan geçerken, Asya'ya hükmedecek kişinin çözebileceğine inanılan Gordion düğümünü kesti. İskenderun yakınlarında Perslerle karşılaşan İskender, Darius'un ordularını bozguna uğrattı. Suriye ve Mısır'ın fethinden sonra Mezopotamya'yı da ele geçiren “Büyük İskender” Hindistan'ın ardından, bugünkü Belucistan'ı da sınırlarına kattı. 33 yaşında ölmesine karşın Büyük İskender'in 12 yıl 8 ay süren hükümdarlığı sırasında kurduğu imparatorluk, temelde, Perslerden kalma bir yönetim sistemine dayanıyordu. Ancak siyasi açıdan olmasa bile, ekonomik ve kültürel açıdan, İskender'in Cebelitarık'tan Pencap' a uzanan, ticarete ve toplumsal ilişkilere açık bir imparatorluk kurduğu söylenebilir.

Yorumlar

  • Kısa bir ömre çok büyük işler sığdırmış

  • Sır perdesi aralandı

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Magnezyum Minerali

Magnezyum Minerali

Tiroit Bezlerinin Vazgeçilmezi: İyot

Tiroit Bezlerinin Vazgeçilmezi: İyot

Kemiklerimiz İçin Olmazsa Olmaz: Kalsiyum

Kemiklerimiz İçin Olmazsa Olmaz: Kalsiyum

Olmazsa Olmaz Minerallerimizden: Çinko

Olmazsa Olmaz Minerallerimizden: Çinko

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Ekonomik Bakış

probiyotik

Magnezyum Minerali

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun