Kasım 24, 2024

BÜYÜK TOPRAK KAYIPLARI BAŞLADI: 2. SÜLEYMAN

2. Süleyman 1642 yılında doğdu. Şehzadeliği sırasında padişahlığa getirilebileceği söylentileri üzerine bir odaya kapatıldı ve şehzadeliğinin büyük kısmında hapis hayatı yaşadı. 1687 yılında kardeşi 4. Mehmed’in tahttan indirilmesi üzerine padişah oldu. Tahta çıktığı an karşılaştığı ilk sorun askerlere dağıtılacak ulufenin bulunamaması oldu. Bir grup asker ulufelerini alamayınca İstanbul’da çarşı ve pazarları yağmaladılar. Sonrasında ulufe toplanıp askerlere verildi ve bu sorun çözülmüş oldu. Asker durmuştu ancak eşkıyalar hala İstanbul içinde cirit atıyorlardı. Padişah eşkıyaları durdurmak için çabaladıkça eşkıyalar da padişahı ve soyunu öldürmeyi planladılar. Neyse ki bu plan gerçekleştirilemeden önlendi ve 2. Süleyman’ın tahta çıkışından 4 ay sonra karışıklıklar son buldu.

BÜYÜK TOPRAK KAYIPLARI BAŞLADI: 2. SÜLEYMAN

Bu olaylar olurken 1683 yılında Viyana kuşatmasında Osmanlı’nın yenilmesiyle başlayan ve Kutsal İttifak devletlerine karşı devam eden savaştan kötü haberler geliyordu. 1688 yılında Osmanlı Macaristan’da toprak kayıpları yaşamıştı. Aynı yıl Osmanlı Avusturya’ya barış için elçi gönderdi. Bu sırada Osmanlı’nın yaşadığı toprak kayıpları ekonomik sıkıntılara sebep olmuştu. Ekonomiyi toparlamak için yeni vergiler çıkartılmıştı ancak bu durum Osmanlı halkını çok zor duruma düşürmüştü. Düşmanla çarpışan Osmanlı ordusu maddi destek talep ediyordu ancak orduya maddi destek gönderilebilecek bir durum yoktu, hazine boşalmıştı. Bu olaylar yaşanırken Osmanlı ordusunu balkanlarda süren savaşta komuta etmesi için görevlendirilen Yeğen Osman Paşa isyan etti ve emrindeki askerleriyle Osmanlı’nın Rumeli’deki topraklarını yağmalamaya başladı.

BÜYÜK TOPRAK KAYIPLARI BAŞLADI: 2. SÜLEYMAN

1688 yılında Belgrad Avusturya’nın eline geçti. Bu sırada Osmanlı’nın Avusturya’ya gönderdiği barış elçisi tutuklandı. 1689 yılında Rus ordusu Kırım’da bozguna uğratıldı. Aynı yıl Yeğen Ahmed Paşa idam edildi. Kutsal İttifak’a karşı verilen savaş Osmanlı açısından oldukça zorlu geçiyordu ama Osmanlı adına iyi haberler de gelmekteydi. Ancak iyi haberler uzun sürmeyecekti. 1689 yılında Belgrad’ın geri alınması için yapılan saldırı başarısızlıkla sonuçlanmış ve Eflak ve Niş tamamen istila edilmişti. Avusturya ordusu sonrasında Kosova’ya kadar ilerlemişti ve burada Kırım hanının yardımıyla zar zor durdurulabilmişti. 1690 yılında Niş ve Belgrad geri alındı. 1691 yılına gelindiğinde ise 2. Süleyman sağlık sorunlarından dolayı hayatını kaybetti.

 

2. Süleyman dönemi nasıldı?

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Uzun Çocukluk

Uzun Çocukluk

Bir Kere Hareket Ettikten Sonra

Bir Kere Hareket Ettikten Sonra

Alternatif Çözümler

Alternatif Çözümler

Basit Düşünememek

Basit Düşünememek

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Uzun Çocukluk

probiyotik

İdam Cezasının Tarihsel Uygulanışı

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun